17
ΜΑΡ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει στις 20 Μαρτίου το Taxisnet!


Σε 3 ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών και επιχειρήσεων, από τη στιγμή τουλάχιστον που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αποστείλουν σε ηλεκτρονική ή στη χειρόγραφη τις βεβαιώσεις αποδοχών της χρονιάς.

Για να μην υπάρξουν έτσι φαινόμενα «συνωστισμού» στο Taxisnet, αλλά και στα γκισέ των εφοριών για τυχόν επανέλεγχο, οι φορολογούμενοι μπορούν από τις 20 Μαρτίου να υποβάλλουν και να οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους, χωρίς το φόβο ότι θα κληθούν να πληρώσουν νωρίς τους φόρους τους, αφού οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά την 1η Ιουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν θα δίδεται καμία παράταση λόγω «συνωστισμού» και «τεχνικών προβλημάτων» από φέτος.

Με βάση το φορολογικό ημερολόγιο:

- Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) από όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014. Η λήξη 1ης δόσης πληρωμής θα είναι στις 31/7/2014, της δεύτερης στις 30/9/2014 και της τρίτης στις 30/11/2014. Άρα, όσο και αν καθυστερήσουν, αφού η εκκαθάριση γίνεται ηλεκτρονικά πλέον, δεν θα πετύχουν να παρατείνουν τις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων τους.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει προθεσμίες υποβολής ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, μετά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και ο φόρος θα προκύπτει αυτόματα. Αν η δήλωση είναι λανθασμένη, ο φόρος δεν ακυρώνεται, αλλά πληρώνεται. Στη συνέχεια όμως, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, για νέα εκκαθάριση φόρου.

Αν σπεύσουν νωρίς να υποβάλουν τη δήλωση, θα πάρουν νωρίς και το επίδομα τέκνων. Οι φορολογούμενοι με ένα ή και περισσότερα παιδιά μπορούν να υποβάλουν αίτημα οικογενειακού επιδόματος, μέσω του taxisnet, αμέσως μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης Ε1. Οι προθεσμίες λήγουν στο τέλος του έτους.

Eργοδότες και όσοι έχουν καταβάλλει αμοιβές σε μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., οφείλουν μέχρι τις 28/03 να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Νέα εποχή...

Νέα εποχή στις φορολογικές δηλώσεις εισάγει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τη φετινή χρονιά 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταθέσουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Ειδικότερα, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα εμφανίζονται έτοιμες στον υπολογιστή του φορολογούμενου.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στους προσυμπληρωμένους αριθμούς που θα εμφανίζονται στη δήλωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα σε περίπτωση λανθασμένης ή ελλιπούς ανταπόκρισης των εργοδοτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, τις συνέπειες από το λάθος, εκτός από τον εργοδότη θα τις υφίσταται και ο εργαζόμενος, δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να υποβάλλει σωστά τη φορολογική του δήλωση.

Για να καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων οι εργοδότες και όσοι έχουν καταβάλλει αμοιβές σε μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., οφείλουν μέχρι τις 28/03 να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτή την πληροφορία, το υπουργείο Οικονομικών θα την χρησιμοποιήσει για να την ενσωματώσει στις δηλώσεις των φορολογουμένων. Κι όπως προειδοποιεί το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών: «Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης ΦΕΦΠ έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κ.λπ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους.

 

Produced by