«Νοσεί» το ΧΑ στη σκιά του κοροναϊού

«Νοσεί» το ΧΑ στη σκιά του κοροναϊού

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:38 Δημιουργία 31/01/20, 11:35

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη Λεωφόρο Αθηνών και την Παρασκευή με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να δείχνει αδύναμη να ανταπεξέλθει απέναντι στις εισαγόμενες πιέσεις.

Το ΧΑ δείχνει να επηρεάζεται από τον ύψιστο συναγερμό για την παγκόσμια υγεία λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Η Κίνα έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ σημαντικά μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου έχει εξαπλωθεί ο ιός.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο της σοβαρής αυτής κατάστασης, καθώς ήδη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη καταγράφουν πτώση στην «ταχύτητα» της κινεζικής μεταποίησης τον Ιανουάριο.

Έτσι, στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 916,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.291,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,80% στις 840,43 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνοτουρκικές εντάσεις όπως και οι πολιτικές δονήσεις για την κυβερνητική παρέμβαση για την αναρχία στο ποδόσφαιρο οδηγούν την αγορά και πάλι σε πτωτικό έδαφος.

Βασικό χαρακτηριστικό και σήμερα είναι η έντονη μεταβλητότητα και η διαφοροποίηση τίτλων, καθώς η αγορά στερείται επιμέρους εξελίξεων που μπορούν να στηρίξουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Σημειώνεται πως έχει συμπληρωθεί 4ήμερο σερί απωλειών, με αποτέλεσμα η άνοδος του ΧΑ από την αρχή του έτους να έχει περιοριστεί στο 0,5%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Titan, Aegean, Alpha bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Coca Cola, Φουρλής και Λάμδα, τα οποία δεν ξεπερνούν το 0,5%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι χωρίς μεταβολή.

Αν σου άρεσε κάνε