09
ΔΕΚ

Σοβαρά προβλήματα σε Κεντρική Μακεδονία λόγω της κακοκαιρίας


Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες, “φουσκωμένα” ποτάμια και αναχώματα που σπάνε, δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, είναι η “εικόνα” που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται, λόγω της κακοκαιρίας, σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στάθης Αβραμίδης.

Τελευταίο “θύμα” του καιρού έπεσε ο Δήμος Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς από το πρωί καταγράφονται αρκετά πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι και χωράφια σε Ασπροβάλτα και Σταυρό. Συνεργεία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός, μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία, προσπαθώντας να δώσουν λύσεις και να προχωρήσουν σε άντληση των υδάτων.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης, ο Δήμος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, που ταλαιπωρείται από την περασμένη Παρασκευή από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, βιοτεχνίες και καλλιέργειες, ενώ από σήμερα και έως τις 16 Δεκεμβρίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Επιπλέον, στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στην έξοδο προς Κωνσταντινουπολίτικα στο ρεύμα προς τα ανατολικά, έπεσαν χώματα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επέμβαση για την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι οδηγοί και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από την πρώτη στιγμή στους τόπους που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάναμε παρεμβάσεις με τα λιγοστά μηχανήματα που έχουμε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν έχουμε χειριστές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αβραμίδης.

Εξάλλου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το Κιλκίς, αφού πλημμύρισαν πολλές περιοχές του νομού από τις βροχές, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους. “Δεν ξέρω τι άλλο θα προκύψει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν έχουμε τα κονδύλια που ζητάμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είναι δυνατόν με αυτά τα ελάχιστα να υπάρχει σωστή αντιπλημμυρική θωράκιση”, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στο νομό Χαλκιδικής παρατηρούνται, επίσης, αρκετά προβλήματα σε δρόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας και η κίνηση των αυτοκινήτων να διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Produced by