30
ΝΟΕ

Δεν θα παρείνει πρωθυπουργος, εάν δεν κερδίσει στις εκλογές ο Μαριάνο Ραχόι


Δεν θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Ισπανίας ο Μαριάνο Ραχόι , εάν το Λαικό Κόμμα (PP)δεν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Το Λαικό κόμμα (PP) έχει χάσει πολύ έδαφος μετά τις εκλογές του 2011 στις δημοσκοπήσεις λόγω της καταστροφικής οικονομικής κρίσης, των μέτρων λιτότητας που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και των διάφορων σκάνδαλων διαφθοράς αλλά και λόγου της τεράστιου μεγέθους ανεργία .

Η κυβέρνηση του Ραχόι συμφώνησε στη διάλυση της Βουλής σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την 20ή Δεκεμβρίου.

Η αναμέτρηση αυτή αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων τριών δεκαετιών και να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή συμμαχιών. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου νέων κομμάτων, όπως το κεντροδεξιό Ciudadanos («Πολίτες») και Podemos («Μπορούμε») κερδίζουν έδαφος, σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, του PP και των Σοσιαλιστών.

Βάσει της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης, που δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα ABC, πάντως, το PP προβλέπεται ότι θα καταφέρει μολαταύτα να κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 27,7% των ψήφων και εξασφαλίζοντας 131 έδρες, από 186 σήμερα.

Produced by