29
ΦΕΒ

(upd)"Τριγμοί" στο Μαξίμου από τους εγκλωβισμένους μετανάστες-Παρασκευή το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών


(upd)Ύψιστος συναγερμός έχει σημάνει σε όλη τη χώρα μας, ύστερα από την τραγική παραδοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ότι περίπου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ η Ν. Αττική ενδέχεται να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο Μαξίμου το επίμαχο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης προκαλει ισχυρές "σεισμικές δονήσεις", την ώρα μάλιστα που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν προχωρά, η αξιολόγηση καθυστερεί κι έτσι η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει θέμα χρέους, το οποίο είναι το κυριότερο που την απασχολεί.

Η Σύνοδος Κορυφής στην Τουρκία στις 7 Μαρτίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Σλοβακία, Δανία, Αυστρία και Βέλγιο να κλείνουν τα σύνορα, προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες και παραβιάζοντας τη συμφωνία, που επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή το κλίμα είναι άκρως τεταμένο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου και όχι νωρίτερα, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα τη Δευτέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επικοινωνία είχε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Ποταμιού, συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μουζάλας αν και διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, είπε ότι «στη Μακεδονία θα έχουμε 4 κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη». «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι» συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα δημιουργηθεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα τους ενημερώνει στις χώρες τους ότι «η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα μειώσει κατά 70% τις προσφυγικές ροές. «Η προσφυγιά δεν σφραγίζεται» συμπλήρωσε.

«Εμείς δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Δεν πνίγαμε κανένα στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας εξηγώντας ότι οι πρόσφυγες επιλέγουν την Ελλάδα γιατί θεωρείται ασφαλές πέρασμα. «Μιλώντας καθαρά τεχνοκρατικά είναι 400 περίπου πνιγμοί σε 850.000 ανθρώπους».

Produced by