18
ΝΟΕ

«Καμπανάκι» για το πακέτο «χτυπά» το Bloomberg


Πιθανό κίνδυνο για το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα, καθώς αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ο προϋπολογισμός του 2011, εν μέσω αμφιβολίας για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά τις απειλές του πρωθυπουργού της Αυστρίας, ότι θα καθυστερήσει η τρίτη δόση του δανείου. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο 11,96%, ποσοστό που ξεπερνά αυτό των 10ετών ομολόγων.

Με τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να μειώσει το έλλειμμα να υπονομεύονται λόγω των μειωμένων εσόδων και τα την αναθεώρηση των στοιχείων για το χρέος του 2009 και τις αναθεωρημένες προς τα κέτω προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανο να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει ένα μήνα πριν, για έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, από 9,4% φέτος.

«Η κύρια ανησυχία στην αγορά είναι πως αν παρατηρήσει κανείς τι συμβαίνει, μας είπαν ότι έφτιαξαν τα πράγματα το Μάιο», σχολιάζει ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics. Τώρα είναι Νοέμβριος και οι Έλληνες βρίσκονται 13 ημέρες πριν από τη προγραμματισμένη πληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου και δεν επιτυγχάνουν τους όρους για τα χρήματα. Και ξαφνικά, τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί πια», υπογραμμίζει στο Bloomberg.
Produced by