25
ΝΟΕ

«Παίζει» ακόμη το σενάριο της χρεοκοπίας


Δυσπιστία και προβληματισμός διακατέχει τους επενδυτές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς παρά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, δεν έχει περιοριστεί το κόστος δανεισμού.

«Η αγορά έχει ουσιαστικές αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της ελληνικής διάσωσης. Εάν δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθωση του χρέους της», εκτιμά ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής της Matrix Corporate Capital.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 11,93%, έναντι 8,96% πριν από τη διάσωση της 2ας Μαΐου, επισημαίνει το Bloomberg. Το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο οικονομολόγος της Citigroup , Giada Giani, υπογραμμίζει πως «παραμένουμε δύσπιστοι σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει κι άλλο το δημοσιονομικό της έλλειμμα».

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, η δυσπιστία οφείλεται στις ανησυχίες ότι το έλλειμμα του 2010 θα χάσει τους τελευταίους στόχους, αλλά και γιατί η Citi θεωρεί απίθανο να καταγραφεί σημαντική στη συγκέντρωση φόρων βραχυπρόθεσμα.

El Erian: Η διάσωση στην Ελλάδα δεν απέδωσε

Την άποψη ότι στην Ελλάδα η διάσωση δεν έχει λειτουργήσει, εξέφρασε ο επικεφαλής της Pimco, Mohament El Erian, μιλώντας στο BBC World.

Παράλληλα εκτιμά πως θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέα να αναλαμβάνει μερίδιο συμμετοχής στο κόστος διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών, άποψη την οποία υποστηρίζει με σθένος η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ .

"Είναι παράλογο να περιμένει κανείς ο Ιρλανδός φορολογούμενο να αντέξει το β΄ραος του κόστους διάσωσης», ανέφερε στο BBC World. "Η χώρα έχει προχωρήσει σε σκληρές μειώσεις του προυπολογισμού της", πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο El-Erian, με αφορμή τις κρίσεις σε Ελλάδα και Ιρλανδία , αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε τρία στάδια.
Πρώτο στάδιο η αναγνώριση του προβλήματος, στη συνέχεια ο καθησυχασμός της αγοράς, και τρίτο και τελευταίο στάδιο η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ιρλανδία και Ελλάδα βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco. Ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ότι στην Ελλάδα η διάσωση από Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν απέδωσε, τόνισε.

Αναδιάρθρωση ή…νέα δραχμή

Εν τω μεταξύ, ξαναχτύπησε χθες ο «Κύριος Καταστροφή», όπως τον αποκαλούν στις αγορές, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Nouriel Roubini και διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, διαφορετικά θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

«Το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός της αναδιάρθρωσης». «Η δεύτερη ρεαλιστική επιλογή για τη χώρα θα ήταν να σταματήσει να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης και να προχωρήσει στην εισαγωγή μιας νέας δραχμής» πρόσθεσε.

Produced by