03
ΔΕΚ

Επιμένουν για αναδιάρθρωση


Επανέρχονται τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω σημερινού δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα κινδυνεύει με αναδιάρθρωση ακόμη κι αν λάβει παράταση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς η οικονομία της παραμένει βυθισμένη στην ύφεση.

"Θα κάνατε λάθος αν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους σε κάποιο σημείο», επισημαίνει ο John Stopford, της Investec Asset Management, για να προσθέσει πως "Η Ελλάδα έχει ένα δομικό πρόβλημα και υπάρχει ο κίνδυνος μια νέας ύφεσης ή οικονομικής κρίσης».

Εξάλλου, η η Standard & Poors ανακοίνωσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βρίσκεται υπό παρακολούθηση, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους στους κατόχους ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κάθε περίπτωση η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

"Το τελικό παιχνίδι για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα περιλαμβάνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους", υπογράμμισε ο John Stopford.

Αποκλιμάκωση των spreads

Να σημειωθεί ότι χθες, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, εν μέσω φημολογίας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόραζε ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα , φήμη την οποία αρνήθηκε να σχολιάζει η κεντρική τράπεζα.

Η δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη ξέσπασε στα τέλη του 2009 μετά την δήλωση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που είχε πρόσφατα εκλεγεί στην Ελλάδα ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν διπλάσιο από όσα είχε υποστηρίξει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Το sell-off των ομολόγων της περιφέρειας, ενισχύθηκε τον Οκτώβριο καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους κατόχους ομολόγων να μοιράζονται τις ζημίες με τους φορολογούμενους.

Το ιστορικό της σπέκουλας

Η σπέκουλα ότι οι χώρες μπορεί να σταματήσουν να χρηματοδοτούν μελλοντικές διασώσεις χωρών, εντάθηκε στις 16 Νοεμβρίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Josef Proell, ανακοίνωσε ότι μπορεί να μην συνεισφέρει στην πληρωμή της δόσης προς την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τους οικονομικούς στόχους.

Βέβαια στην συνέχεια ο υπουργός ανακοίνωσε ότι "δεν θα μπλοκάρει" τη βοήθεια, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει "συγκεκριμένα στοιχεία" σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα πριν από τη μεταφορά κεφαλαίων τον Ιανουάριο.

"Μία επιμήκυνση του δανείου, θα ήταν σίγουρα θετική για την Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης, λόγω δημοσιονομικής ολίσθησης", εκτιμά ο Mohit Kumar, της Deutsche Bank.

Να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά ομόλογα έχουν τις χειρότερες επιδόσεις φέτος στην Ευρώπη φέτος, με πτώση 19 %, έναντι 15 % των ιρλανδικών και 8,6% των Πορτογαλικών.


Produced by