10
ΔΕΚ

Ευρωομόλογα: Η λύση στην κρίση(;)


Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων, με βάση την πρόταση που παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα με άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Τζούλιο Τρεμόντι, θα μπορούσε να δώσει τέλος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη , σύμφωνα με αναλυτές διεθνών επενδυτικών τραπεζών.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε απόψεις οικονομολόγων και αναλυτών - της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και της HSBC - για το θέμα των ευρωομολόγων, μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρώπη από το 2013 και μετά. Η πρόταση της έκδοσης των ευρωομολόγων υποστηρίζεται έως τώρα επισήμως - πέραν από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο - και από την Ελλάδα και το Βέλγιο, ενώ απορρίπτεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χθες, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είναι θετική όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των δανειακών χωρών των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων που είναι αναγκαία για να στηριχθεί η ανάκαμψη στην περιοχή.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε την πρόταση για τα ευρωομόλογα ελκυστική, αλλά τόνισε χθες από την Αθήνα ότι απορρίπτεται από άλλες χώρες.

"Είναι πολύ σημαντικό να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση κοινής έκδοσης ομολόγων και πιο κεντρικά διαμορφωμένης δημοσιονομικής πολιτικής", είπε ο κ. Στήβεν Μέιτζορ, επικεφαλής στην έρευνα για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της HSBC, προσθέτοντας: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει το βαρύ "λίφτινγκ". Χρειαζόμαστε μια πιο διατηρήσιμη λύση". Ο κ. Μέιτζορ εκτιμά ότι η αρνητική θέση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι και η τελική, θυμίζοντας ότι αντιτάχθηκε επί μήνες στη χορήγηση διμερών διακρατικών δανείων στην Ελλάδα, έως ότου δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός με τα 110 δις. ευρώ. Πιστεύει ότι η στάση της Καγκελαρίου είναι μία διαπραγματευτική θέση. "Το εναλλακτικό σενάριο, που είναι το χειρότερο, θα ήταν πιο ακριβό για τη Γερμανία σε σχέση με την έκδοση ευρωομολόγων", υποστηρίζει.

Η κυρία Μέρκελ δεν θέλει την έκδοση ευρωομολόγων, γιατί θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και επειδή πιστεύει ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να υποβάλλεται στην κρίση των αγορών, ώστε να έχει κίνητρο να ακολουθεί συγκρατημένες δημοσιονομικές πολιτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Γερμανία δανείζεται σήμερα για 5ετή διάρκεια με επιτόκιο 1,95%, ενώ το μέσο κόστος δανεισμού των 16 χωρών της Ευρωζώνης για την αντίστοιχη διάρκεια θα ήταν 3,05%. Η προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ηρέμησε κάπως τις αγορές, αλλά δεν θεωρείται αποτελεσματική λύση, ούτε από τον Πρόεδρο της, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε μέτρα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Η πρόταση των κ.κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι προβλέπει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτεί έως το 50% των δανειακών αναγκών των κρατών της ΕΕ και έως το 100% για τις χώρες που έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές.


Produced by