21
ΔΕΚ

«Όχι» στην αναδιάρθρωση του χρέους


Aπορρίπτει την ιδέα της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας o επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank,  κ. Κρέμερ. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών. Και αυτό το βλέπουμε μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες. Αλλά πτώχευση σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Θα έσπαζε ένα ταμπού με απώλεια γοήτρου τερaστίων διαστάσεων», λέει ο οικονομολόγος της Commerzbank. Ο ίδιος θεωρεί «αφελές» ένα άμεσο «hair cut», εκτιμώντας ότι «θα οξύνει δραματικά την κρίση».

Ο κ. Κρέμερ απορρίπτει κατηγορηματικά και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ είτε των αδύναμων χωρών είτε της Γερμανίας. Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας «δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να δει τις συνέπειες», λέει ο κ. Κρέμερ: «Οι Έλληνες θα απέσυραν αμέσως τα ευρώ τους από τις τράπεζες για να αποφύγουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αντέξει μία τέτοια πίεση. Και αντιστρόφως: Εάν αποχωρήσει η Γερμανία, οι Ισπανοί και οι Έλληνες θα άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς στη Γερμανία πυροδοτώντας μία φυγή κεφαλαίων από τις ούτως ή άλλως αδύναμες χώρες».

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, «τρόπον τινά είμαστε καταδικασμένοι στη διατήρηση του ευρώ, διότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρύβουν ανεξέλεγκτους κινδύνους».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας, εκτιμά ότι η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013 είναι η "πρώτη γραμμή άμυνας" για το ευρώ. «Εάν απειληθεί να τεθεί και η Ισπανία υπό την ομπρέλα διάσωσης, ενδεχομένως θα ακολουθήσει το ευρω-ομόλογο», λέει ο κ. Κρέμερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» (Χάντελσμπλατ, 21/12/10).

Κατά τον κ. Κρέμερ, με το ευρω-ομόλογο «η κρίση χρέους θα περιοριζόταν αμέσως, διότι χώρες με υψηλή αξιοπιστία θα εγγυηθούν για τα χρέη χωρών χαμηλής αξιοπιστίας. Αλλά το κόστος για τις χώρες αυτές θα ήταν μεγάλο, κυρίως για τη Γερμανία». Υπολογίζει ότι το ύψος του επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Γερμανία «θα εξαρτηθεί από το εύρος των εγγυήσεων που θα αναλάβουν οι χώρες υψηλής αξιοπιστίας». Πάντως αυτό θα σημάνει αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΕ, καθώς «με το ευρω-ομόλογο θα γίνουμε μία Ένωση εγγυητών».Produced by