27
ΔΕΚ

Κέρδη για τους ευρωπαίους οι ζημιές του ευρώ


Τις καλύτερες επιστροφές της τελευταίας δεκαετίας λαμβάνουν όσοι ευρωπαίοι αγόρασαν αμερικανικές μετοχές, τη στιγμή που το ευρώ δεχόταν πιέσεις, με αποτέλεσμα οι ζημιές του να αποτελούν κέρδη για τους επενδυτές της περιοχής, εν μέσω ράλι για τον δείκτη S&P.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο δείκτης βαρόμετρο S&P σημείωσε ράλι 23% το 2010. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει καταγράψει ο δείκτης από τη δημιουργία του ευρώ, το 1999.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα ρεκόρ, και οι διασώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οδήγησαν το ευρώ σε πτώση της τάξης του 8,4% το 201, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα κέρδη για όποιον μετέτρεψε τις επενδύσεις σε δολάριο ξανά σε ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου αυτή χρονιά, είναι η μεγαλύτερη από το 2005, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα στις ΗΠΑ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο, και η ανεργία σκαρφάλωσε σε υψηλά επτά μηνών, στο 9,8% το Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

«Αναμέναμε μια καλή απόδοση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ωστόσο δεν περιμέναμε ένα τόσο ισχυρό δολάριο», σχολιάζει ο Hubert Goye, διαχειριστής της BNP Paribas.

Την ίδια ώρα, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Stephen Hull, εκτιμά ότι το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει στο $1,18 έως το γ΄τρίμηνο, από το $1,31, που διαμορφώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, οι επενδυτές, πρέπει να αγοράσουν δολάριο και να πουλήσουν ευρώ, καθώς οι κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης δεν επιθυμούν ένα ισχυρό νόμισμα.

Produced by