27
ΔΕΚ

Reuters: Λιτότητα και υπερβολές το 2011


Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,5% το 2011 από το 1,7% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, προβλέπουν οικονομολόγοι σε έρευνα που έκανε το πρακτορείο Reuters.

Ο λόγος για την επιβράδυνση, όπως αναφέρει το πρακτορείο σε δημοσίευμά του με τίτλο : "Λιτότητα και υπερβολές θα χαρακτηρίσουν το 2011", είναι ότι η ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή από πολλές χώρες θα ασκήσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πίεση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την προοπτική λιτότητας αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ το 2011, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν στη Γερουσία για μείωση των κρατικών δαπανών, αφού πρώτα συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Ομπάμα να επεκταθούν για άλλα δύο χρόνια οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έληγαν φέτος. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται κάπως καλύτερη από της ευρωπαϊκής, αλλά πολύ χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να ανακάμψει η αγορά εργασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2011 πολλές από τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα ακολουθήσουν πολιτικές λιτότητας, ενώ οι ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες θα διατρέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Produced by