05
ΙΑΝ

Eπενδύσεις στα… χρόνια της χρεοκοπίας


Παρά το γεγονός πως η πλειονότητα των ξένων αναλυτών δηλώνουν «ταύροι» για τα διεθνή χρηματιστήρια το τοπίο για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα θολό.

Η πορεία του Χ.Α. και της αγοράς των ομολόγων και γενικότερα των επενδύσεων για το 2011 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από την Τρόικα για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. του Mαρτίου, να διαπραγματευτεί τους όρους της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ., να προωθήσει νέα μέτρα 12,5 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στην τριετία 2012 – 2014 και φυσικά θα πρέπει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό που έχουν προκαλέσει τα σκληρά μέτρα. Το ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων για να δουν «καλύτερες ημέρες» θα πρέπει να υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις ή να δράσει ο… από μηχανής Θεός, όπως π.χ. η Γερμανία να πει «ναι» στο ευρωομόλογο.

Στις ξένες αγορές το θετικό momentum κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν έχει λόγους να ανακοπεί αφού οι οικονομίες φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί και η αύξηση της ζήτησης αρχίζει και εμφανίζεται σε πιο κυκλικούς κλάδους.

Η σημαντική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες στο β’ εξάμηνο σε μια αναδίπλωση των στρατηγικών τους σε ότι αφορά τα επιτόκια και το κόστος χρήματος υπό την προϋπόθεση ότι οι δείκτες ανάπτυξης είναι θετικοί, κινήσεις τις οποίες πολύ πρόσφατα υιοθέτησε η Κίνα. Το 2011 θα είναι επίσης χρονιά προετοιμασίας για το χρηματοοικονομικό σύστημα σε Ευρώπη και Αμερική για πιο αυστηρούς εποπτικούς κανόνες και άρα μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να μειώσουν την αποδοτικότητα του τραπεζικού κλάδου.

Ο βασικός στόχος σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε είναι η διασφάλιση του κεφαλαίου μας σε πρώτη φάση, αλλά και ίσως κάποιες αποδοτικές τοποθετήσεις, χωρίς την ανάληψη υψηλού ρίσκου. Οι λύσεις δεν είναι πολλές, όπως σε περιόδους οικονομικής άνθησης, όμως υπάρχουν σχετικά ασφαλείς τοποθετήσεις, αλλά και επενδύσεις που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις, αλλά έχουν υψηλό ρίσκο.

Η ατζέντα του 2011 στο Χ.Α.

Η ατζέντα του 2011 διατηρεί στο προσκήνιο την διαχείριση του χρέους καθώς η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ανοίγοντας παράλληλα την συζήτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του υπολοίπου δανεισμού. Το ύψος της αναδιάρθρωσης και η χρονική στιγμή της απόφασης δεν είναι όμως προσδιορισμένα με αποτέλεσμα η αγορά να φυλλορροεί διαρκώς τιμολογώντας ακραία ενδεχόμενα που έχουν σαν κύριο αποδέκτη τον τραπεζικό κλάδο. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν μια ταυτόχρονη απόφαση επιμήκυνσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε ένα επίπεδο ανεκτό για την αντοχή του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος το οποίο θα ανακούφιζε την οικονομία και θα έδινε σοβαρούς λόγους για την εξέταση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Το α’ δίμηνο του 2011 θα είναι καθοριστικό για την Ευρωζώνη καθώς έχουν προγραμματιστεί μεγάλες εκδόσεις ομολόγων και οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τις οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές και για την τύχη της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να δώσει λύσεις που θα έχουν καθολική ισχύ και ενδεχομένως θα είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση το ΑΕΠ της χώρας παρά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ την τελευταία διετία. Ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο 25% περίπου ενώ είχε φτάσει στο 150% κατά τη διάρκεια του 1999. Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο δε φαίνεται να είναι υποτιμημένο σε όρους p/e λόγω της σημαντικής υποχώρησης των κερδών των εισηγμένων.

Η αγορά συνεχίζει να καθοδηγείται από κινήσεις βραχυπρόθεσμων “παικτών”, οι οποίοι πολλές φορές αλλάζουν άποψη και διαθέσεις ακόμα και μέσα στην μέρα, ανακυκλώνοντας τον τζίρο, επιτείνοντας την υπάρχουσα τάση και βοηθώντας την διατήρηση της μεταβλητότητας.

Ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά τόσο από την πορεία των Ελληνικών ομολόγων, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και από τις “εισαγόμενες” εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και όχι μόνον.

To πολύ απαισιόδοξο σενάριο για τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας έχει ήδη συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, τονίζει η Εθνική, ΑΧΕ, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί από την αυξημένη διεθνή ζήτηση και την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης.

O τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει ευάλωτος στις μακροοικονομικές εξελίξεις που θα συμβούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη υποστηρίζει η Εθνική Sec., επισημαίνοντας πως ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας για τον κλάδο είναι η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ως τις πιο αμυντικές μετοχές ξεχωρίζει τις Κύπρου και Alpha Bank, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση underweight για την Atebank.

Πάντως οι τραπεζικές μετοχές, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, κάθε άλλο παρά ελκυστικές είναι με βάση τα προσδοκώμενα p/e του 2011.

Τα 3 σενάρια για την πορεία της αγοράς το 2011


Τρία σενάρια διαμορφώνονται για την πορεία του Γενικού Δείκτη το 2011, σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές ενδείξεις, αναφέρει η Εμπορική. Το θετικό σενάριο θέλει τον Γ.Δ. στις 1.800 μονάδες, το αισιόδοξο στις 2.100 μ. και το αρνητικό στις 1.270 μ.

Σύμφωνα με την συνολική τεχνική εικόνα του Γ.Δ., διαμορφώνονται τα εξής σενάρια για το 2011:

Θετικό σενάριο (και επικρατέστερο, σύμφωνα με τις ισχύουσες ενδείξεις των τεχνικών δεικτών): Σύμφωνα με αυτό, στη περιοχή των 1.400 μονάδων έχουν προεξοφληθεί τα χειρότερα για την οικονομία (τουλάχιστον για το ορατό μέλλον).

Αν επαληθευτούν οι μεσομακροπρόθεσμες θετικές αποκλίσεις των τεχνικών δεικτών, το πιθανότερο σενάριο για το 2011, είναι η ευρύτερη περιοχή στήριξης των 1.400 μονάδων να αποτελέσει ισχυρή βάση τιμών και στο πρώτο τρίμηνο να ξεπερασθεί η αντίσταση των 1.580 μ. - 1.600 μ., με αποτέλεσμα την σταδιακή επιτάχυνση της ανοδικής τάσης στη διάρκεια του έτους μέχρι τις 1.800 μ. Αυτή η περιοχή τιμών, ενδεχομένως θα αποτελέσει την «οροφή» του Γ.Δ. για το 2011.

Αρνητικό σενάριο: Το συνεχές «φλερτ» του Γ.Δ. με τις 1.400 μονάδες, λυγίζει τελικά τις «αντοχές» της στήριξης, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς την επόμενη ζώνη στήριξης των 1.270 μ. - 1.220 μ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη τεχνική ένδειξη που να δίνει αυξημένες πιθανότητες πραγματοποίησης αυτού του σεναρίου (όπως π.χ. διασπάσεις των χαμηλών έτους στις «αδύναμες» τραπεζικές μετοχές, με παράλληλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών).

Αισιόδοξο σενάριο: Στη συνέχεια του θετικού σεναρίου, ο Γ.Δ. κατορθώνει και διασπά ανοδικά την ισχυρή αντίσταση των 1.800 μονάδων, «αιφνιδιάζοντας» τους πωλητές, με αποτέλεσμα σημαντική επιτάχυνση της ανοδικής κίνησης προς την επόμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2.100-2.150 μονάδων.

Η τράπεζα θεωρεί ότι για να καταστεί εφικτό αυτό το σενάριο, πρέπει σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 1.800 μονάδων, να υπάρξει εξαιρετικά υψηλή αύξηση του όγκου των συναλλαγών.

Η Εθνική ΑΧΕ

To πολύ απαισιόδοξο σενάριο για τις βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας έχει ήδη συμπεριληφθεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, τονίζει η Εθνική ΑΧΕ, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί από την αυξημένη διεθνή ζήτηση και την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης.

Η αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τη βελτίωση του κλίματος στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία το 2011, αναφέρει η Εθνική Sec στο «Greek Investment Book 2011».

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το νέο έτος περιλαμβάνουν τις μετοχές των Coca Cola 3E, OTE, Kύπρου και ΜΕΤΚΑ. Επίσης στις "αγαπημένες" μετοχές συγκαταλέγονται οι ΟΠΑΠ , ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Alpha Bank και Folli Follie.

Η χρηματιστηριακή διακρίνει ευνοϊκή δυναμική για τους κλάδους της ενέργειας, των διυλιστηρίων και της βιομηχανίας, ενώ τονίζει ότι οι επενδυτές έχουν πληθώρα επιλογών μεταξύ αμυντικών μετοχών και εταιρειών με περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα υπογραμμίζει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υψηλό ρίσκο εκτέλεσης, ενώ η βαθιά ύφεση θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λαϊκή υποστήριξη στα μέτρα.

Εντοκα: Υπόσχονται καλές αποδόσεις

Το δημόσιο κατά διαστήματα βγάζει έντονα τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας με ελκυστικά επιτόκια (πάνω από 4%) και με το ατού της μικρής διάρκειας διακράτησή τους και ασφαλώς των υψηλών αποδόσεων. Επόμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Στην αγορά ετοιμάζεται να βγει το Δημόσιο τον Ιανουάριο, προκειμένου να δανειστεί, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια, την ίδια ώρα που τα spreads (περιθώρια) και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά «κάνουν τρελή πτήση».

Για το σύνολο του 2011, οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 69,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 46,5 δισ. ευρώ θα εισπράξει η χώρα από το μηχανισμό βοήθειας, αν φανεί συνεπής προς τους στόχους του Μνημονίου. Τα υπόλοιπα 22,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια, που λήγουν, αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ. Οι νέες δημοπρασίες εντόκων θα πραγματοποιούνται τη δεύτερη και τρίτη Τρίτη κάθε μήνα, εκτός Αυγούστου και Δεκεμβρίου. Συνεπώς, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στις πρώτες δημοπρασίες εντόκων στις 11 και 18 Ιανουαρίου του 2011.

Τα ομόλογα

Έφθασαν αισίως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πάνω από το 12%. Η αγορά ομολόγων ενδείκνυται μόνο αν κάποιος πιστεύει ότι η οικονομία θα βελτιωθεί και δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Το χρέος θα επιμηκυνθεί όπως έχει επισημανθεί και το νέο των 110 δισ. ευρώ και το παλαιό των 336 δισ. ευρώ, ωστόσο η αγορά ακόμη δεν το έχει συμπεριλάβει στις αποτιμήσεις της.

Αν στο μέλλον δούμε αποδόσεις υψηλότερες δεν θα πρέπει να προκαλεί προβληματισμό η πλειοψηφία των επενδυτών δεν ανησυχεί τόσο για την επιμήκυνση όσο για την αναδιάρθρωση μέσω haircut.

Πιστεύουν πολλοί ότι θα υπάρξει επιμήκυνση δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας και στο τέλος θα έρθει και το haircut.

Χρυσός - Χρυσές λίρες

Το νέο ρεκόρ της τιμής του χρυσού, στα 1.421,40 δολ. οδήγησε την τιμή της χρυσής λίρας στα υψηλά των 290,34 ευρώ.

Ο χρυσός είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις κορυφαίες επενδύσεις για το έτος που πέρασε, ενώ είναι και η πιο αποδοτική της τελευταίας 10ετίας, καθώς τα κέρδη των συμβολαίων έχουν αγγίξει το 290% από την αρχή της χιλιετίας μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με αναλυτές, ο χρυσός δεν έχει δώσει ακόμη το 100% των δυνατοτήτων του, σε συνάρτηση με το ράλι που σημειώθηκε στις αγορές από τον Μάρτιο και μετά, με τις προβλέψεις για το 2010 να κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής διάθεσης στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου και δεν αποκλείουν το γεγονός να δούμε τον χρυσό στα 1.500-1.600 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στο 2011. Όμως αρκετοί αναλυτές κρούουν το «καμπανάκι» για σημαντική διόρθωση της τιμής του κίτρινου μετάλλου.

Αν κάποιος θέλει πάντως να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή, για επένδυση ή για ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει το πολύτιμο μέταλλο, σε βάρος από 5 γραμμάρια έως 1 κιλό.

Μεγαλύτερα κέρδη, αλλά με αντίστοιχα μεγαλύτερο ρίσκο, προκύπτουν για εκείνους που «ποντάρουν» στις διακυμάνσεις του πολύτιμου μετάλλου μέσω των αγορών. Για όποιον ενδιαφέρεται, διεθνώς αλλά και μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, όπως παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές.

Προθεσμιακές καταθέσεις

Με δεδομένο ότι για τα επόμενα δύο χρόνια οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα έχουν τον κίνδυνο με τις οποίες τις είχαμε τιμολογήσει στους πρώτους μήνες του έτους, υπό το φόβο της χρεοκοπίας και της αναδιάρθρωσης του χρέους, καλές ακόμη αποδόσεις προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις. Τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες ζουν μία πρωτοφανή περίοδο έλλειψης ρευστότητας τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή την στιγμή στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μέσα επιτόκια 3,5% με 5,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις.
Οι μικρές τράπεζες πάντως δίνουν επιτόκια από 3μηνο και πάνω που ξεκινάει μεταξύ 4,3% έως 5,5% και φθάνουν έως και 9%(!).

Aγορά ακινήτων

Να αγοράσω τώρα ακίνητο ή να περιμένω να πέσουν και άλλο οι τιμές; Είναι το ερώτημα για όσους διαθέτουν ένα σεβαστό ποσό και είναι της άποψης ότι «αγοράζοντας γη κανείς δεν ζημιώθηκε.

Σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν και άλλο. Πόσο ακόμη; Ίσως 10% με 15% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν και πτώση 30%.

Συμφέρει να δανειστώ τώρα για την αγορά σπιτιού ή τα επιτόκια θα πέσουν και άλλο;

Τα επιτόκια δεν θα πέσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον . Θα παραμείνουν υψηλά. Ίσως να μην ενδείκνυται η αγορά σπιτιού τώρα καθώς αναμένεται περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων. Επίσης μην ξεχνάτε ότι σε περιόδους κρίσης είναι δύσκολη και η ρευστοποίηση ακινήτων, εάν θέλετε να πουλήσετε ακίνητα.

Produced by