17
ΙΑΝ

SocGen: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…


Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την περιοχή της ευρωζώνης, όπως εκτιμά σε σημερινή της ανάλυση η Societe Generale, καθώς αναμένεται να διατηρηθεί η αναταραχή στις αγορές. Μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθωσης του χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία .

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η κρίση σταματάει όταν η ευρωζώνη θα καταφέρει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται μια αξιόπιστη διαχείριση της κρίσης, αξιόπιστη οικονομική διακυβέρνηση και διαφάνεια για το πώς θα μειωθούν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν, καθώς πρόκειται για μια πολιτική διαδικασία και η Γερμανία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συναινέσει σε περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων διάσωσης.

Μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η SocGen εντοπίζει μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, καθώς τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα παραμένουν υψηλά και είναι μάλλον απίθανο να συνεισφέρουν με κάποιο τρόπο οι ιδιώτες ομολογιούχοι στη διάσωση αυτών των χωρών.

Τέλος, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Societe Generale, είναι πιθανό να προκύψει μια αξιόπιστη λύση ωστόσο το τίμημα θα είναι η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των μισθών και οι βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η διάσπαση της ευρωζώνης θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, κατά την άποψη των αναλυτών, καθώς απλά είναι πολύ δαπανηρή, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψην τις ισχυρές διασυνδέσεις στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης.

Μ.Π
Produced by