17
ΙΑΝ

"Χτύπημα" Fitch και στις τράπεζες


Στην υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Issuer Default Ratings (IDR) των Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και ΑΤΕ στο BB+ από BBB- και τη βραχυπρόθεσμη IDR στο B από F3. Οι προοπτικές των αξιολογήσεων είναι αρνητικές.

Οι αξιολογήσεις IDR στηρίζονται στην εκτίμηση της Fitch για τη διαθέσιμη κρατική ή διεθνή στήριξη των τραπεζών. Επομένως, ο οίκος προειδοποιεί ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των τραπεζών.

Η Fitch πιστεύει ότι παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη διάθεση να στηρίξει τις τράπεζες, εντούτοις, η ικανότητά της να το κάνει έχει μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα ο αναλυτής της Fitch, Chris Pryce δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τα τέλη του έτους να πείσει τους επενδυτές ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2012, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος την περασμένη Παρασκευή υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο BB+, την Παρασκευή. «Θεωρούμε την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην αγορά ως αρκετά σημαντική», είπε ο Pryce. Ο αναλυτής θέλει να δει ενδείξεις αποδοχής από την αγορά προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Το όλο πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ στηρίζεται στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει εμφανής ανάπτυξη προς τα τέλη του τρέχοντος έτους και αυτό αρχίζει να γίνεται λιγότερο πιθανό από ό,τι ήταν πριν έξι μήνες», πρόσθεσε ο Pryce.

Ο αναλυτής τόνισε ότι δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και προέβλεψε την αλλαγή του προγράμματος αποπληρωμής κάποιων χρεών στην Ευρωζώνη . «Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει περίπου με την ίδια μορφή και με τα ίδια μέλη που έχει σήμερα. Βέβαια, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέει κανείς ότι αποκλείεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών για μία ή δύο χώρες. Ενδέχεται».

Produced by