26
ΙΑΝ

Saxo Bank: Έτος με «φούσκες, bulls και bears…» το 2011


Το 2011 είναι μια χρονιά που υπόσχεται ανάκαμψη, εκτιμά η Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις. Οι θετικές τάσεις από το δεύτερο μισό του 2010 θα συνεχίσουν και στις αρχές 2011.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου φαίνεται ότι θα παρουσιάσει κι άλλες θετικές εκπλήξεις για τα κέρδη των εταιρειών. Ωστόσο, οι εκπλήξεις αυτές θα είναι μάλλον λιγότερες και πιο αραιές το δεύτερο μισό του 2011, καθώς οι εταιρείες θα προσπαθούν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους σε ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση από τον τελικό καταναλωτή και η αύξηση των εσόδων είναι ακόμα δυσκίνητες, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί.


Η Saxo Bank προβλέπει επίσης ότι η συνολική ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί και θα κλείσει τη χρονιά με ποσοστό ανάπτυξης 2,7%. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί η κινεζική οικονομία, με ετήσια ανάπτυξη περίπου 8%, αντίθετα με τις επικρατούσες προβλέψεις που την θέλουν στο 10%. Επιπλέον, η Saxo Bank ανησυχεί ότι η Ισπανία θα είναι η επόμενη χώρα από την ομάδα των “PIGS” που θα πληγεί, εάν δεχθεί επιθέσεις το πορτογαλικό χρέος . Τέλος, το 2011 θα είναι χρονιά στασιμότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που η οικονομία της χώρας θα επανέλθει μακροπρόθεσμα, ίσως όμως όχι πριν το 2012.Η Saxo Bank αναμένει ότι η μεταβλητότητα των αγορών θα αυξηθεί, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς την έντονη δυναμική της παγκόσμιας μακροοικονομικής εικόνας.Ο Mads Kofoed, Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ενώ οι ΕΚΤ , FED, BoJ και BoE θα συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα, η Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς θα δίνουν μάχη για τη ζωή τους, προσπαθώντας να εμποδίσουν πιθανές φούσκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή τον τομέα ακινήτων, το 2011. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα, μέσω νέων αυστηρότερων ρυθμίσεων και τιμωρία των τραπεζών που είναι ‘Πολύ Μεγάλες για να Καταρρεύσουν. Οιφορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τους περισσότερους λογαριασμούς των υπό κατάρρευση τραπεζών που οφείλονται σε παλαιότερα σφάλμα τα. Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι τράπεζες στο μέλλον θα αφεθούν στις δικές τους δυνάμεις. Παρόλο που οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες, η μεγάλη φούσκα των κρατικών ομολόγων βρίσκεται έναν χρόνο πιο κοντά στην πιθανή της αντιπαράθεση με τη δημοσιονομική πραγματικότητα”.Οι ακραίες προβλέψεις


Η Saxo Bank, συνεχίζοντας την παράδοσή της, παρουσίασε και τις «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2011, εστιάζοντας φέτος στα νομίσματα που ενδέχεται να καταγράψουν ιδιαίτερα θετική πορεία και σε εκείνα που μπορούν να καταγράψουν ιστορικά χαμηλά, σε μία εξαγορά που θα είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες, στην πολιτική πρόκληση ενάντια στην εξουσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (η οποία θα καθοδηγείται από ειδήμονες), καθώς και στην τιμή των εμπορευμάτων και στις επενδυτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν.


Εμπνευσμένες από το Nassim Nicholas Taleb, τον Λιβανέζο φιλόσοφο και δοκιμιογράφο, οι δέκα προβλέψεις αποτελούν μια ετήσια άσκηση σκέψης, για την πρόβλεψη σπάνιων αλλά με μεγάλες επιπτώσεις «γεγονότων Black Swan» που βρίσκονται πέρα από το φάσμα των φυσιολογικών προσδοκιών της αγοράς. Πέρυσι, τρεις από αυτές τις προβλέψεις πραγματοποιήθηκαν. Η φετινή «Άσκηση Black Swan» συντάχθηκε ως μέρος των Οικονομικών Προβλέψεων της Saxo Bank για το 2011 και αναφέρεται σε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές.Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2011 είναι οι εξής:* Το Αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει το QE3 (ποσοτική χαλάρωση 3) του Bernanke

* Η Apple εξαγοράζει το Facebook

* Ο Δείκτης του Αμερικανικού Δολαρίου φθάνει τις 100 μονάδες

* Η απόδοση του 30-ετούς Αμερικανικού Ομολόγου υποχωρεί στο 3%

* Η ισοτιμία Αυστραλιανού δολαρίου – Αγγλικής λίρας καταγράφει πτώση 25%

* Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτινάσσεται, ενώ ακολουθεί διόρθωση κατά 1/3

* Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται κατά 50%

* Ο χρυσός φθάνει στα $1.800, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος συναλλάγματος

* Ο Δείκτης S&P 500 αγγίζει υψηλό όλων των εποχών

* Ο Δείκτης RTS της Ρωσίας αγγίζει τις 2.500 μονάδες.

Produced by