31
ΙΑΝ

Μικρή η ανακούφιση από την επαναγορά ομολόγων


Μικρή ανακούφιση θα προσφέρει σε Ελλάδα και Ιρλανδία η προοπτική μιας επαναγοράς ομολόγων, ενδεχόμενο το οποίο συζητείται έντονα τελευταία, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Commerzbank.

Σύμφωνα με την τράπεζα, μεγαλύτερη στήριξη θα παρείχε στις δύο χώρες το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται οι δύο χώρες τα ποσά στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για αυτό το λόγο, εκτιμά η Commerzbank, η Ε.Ε πρέπει να αποφασίσει τη μόνιμη μείωση του επιτοκίου που ζητά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή τις Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, οπωσδήποτε η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα και την Ιρλανδία., ωστόσο προειδοποιεί πως αν οι αγορές γίνουν νευρικές και τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων πάρουν την ανιούσα, τότε τα προβλήματα θα αρχίσουν για την Πορτογαλία. Άλλωστε, όπως τονίζει ο οίκος, ο κίνδυνος να ζητήσει η ιβηρική χώρα εξωτερική βοήθεια, παραμένει υψηλός.
Produced by