08
ΦΕΒ

Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Goldman


Σε overweight αναβαθμίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Goldman Sachs, αλλάζοντας στάση και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη συρρίκνωση των spreads στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Όπως υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα σε ανάλυσή της με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη παραμένει ένας από τους φθηνότερους στην αγορά και η σχέση μεταξύ των προοπτικών ανάπτυξης και της κερδοφορίας τους είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα επόμενα χρόνια.

Η GS συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, τη στιγμή που οι αγοραστές ομολόγων έχουν αντίθετη άποψη, λόγω της ανησυχίας ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κρίση.

Οι τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, οδήγησαν τον χρηματοοικονομικό δείκτη του Bloomberg 16% υψηλότερα σε σχέση με το Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι η ισπανική Banco Santander σημείωσε ράλι 23% και η ιταλική Unicredit κατέγραψε άλμα 28%.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, οι επενδυτές που επιλέγουν τις μετοχές θεωρούν πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα βρουν μια λύση για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη η οποία θα σταματήσει τη μετάδοση της δημοσιονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά όμως, όσοι επενδύουν σε ομόλογα εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, και προβλέπουν πως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να δεχτούν ζημίες άνω των 2 τρισ. δολαρίων από επισφαλή δάνεια και άλλες επενδύσεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία , Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Produced by