08
ΦΕΒ

Citi: Πιο θετική τώρα για το Χ.Α.


Πιο θετική εμφανίζεται η Citi για το ελληνικό χρηματιστήριο , το οποίο σύμφωνα με τον οίκο, προεξοφλεί μια «συνολική λύση» στην κρίση χρέους της Ε.Ε. μέσα στο Μάρτιο. Πάντως η Citi υποστηρίζει πως πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία «λύση ρευστότητας» παρά μια συνολική λύση, εκτιμώντας ότι εάν επαληθευτεί η εκτίμησή της, η ελληνική αγορά έχει περιθώριο πτώσης της τάξεως του 5-10%.

Για τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών, ενώ δηλώνει την προτίμησή της στις κυπριακές τράπεζες. Παράλληλα θεωρεί πως θα υπεραποδώσουν οι εταιρείες που ποσοστό τους ελέγχει το δημόσιο και ξεχωρίζει τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ. Επίσης, δείχνει προτίμηση σε εταιρείες που έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, όπως η Frigoglass και η MΕΤΚΑ. Θετική εμφανίζεται και για τον ΟΤΕ , λόγω του νέου φορολογικού καθεστώτος. Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση εκτιμά πως θα έχουν ανοδική πορεία οι μετοχές που εμφανίζουν μεγάλα discount και έχουν μπροστά τους πιθανές εξελίξεις. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεχωρίζει τη μετοχή του Ελλάκτωρα.
Παράλληλα, συμβουλεύει τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μετοχές εταιρειών, οι οποίες βασίζονται στην εγχώρια κατανάλωση, όπως του λιανεμπορίου, καθώς το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στην πορεία τους.

Oσον αφορά το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα η Citi προβλέπει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. στα 7,5 χρόνια με ενδεχομένως, χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό θα περιορίσει τις πιέσεις ρευστότητας αλλά δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα χρέους, ενώ αναμένεται να συνοδευτεί από νέα μέτρα και περισσότερες πιέσεις στην ελληνική οικονομία. Στον αντίποδα θεωρεί ανέφικτο το σενάριο νέου δανεισμού της χώρας για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς, όπως επισημαίνει, για να μειώσει η Ελλάδα ουσιαστικά το χρέος της, θα πρέπει να δανειστεί πάνω από 200 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο της οικονομίας η Citi τονίζει πως τους δυο τελευταίους μήνες του 2010 υπήρξε θετική έκπληξη. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2011, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για τα έσοδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόβλεψη για τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια.

Ο οίκος δεν αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, ενώ παραμένει επιφυλακτική και ως προς την εκτίμηση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% το 2011 από 9,4% το 2010.  Τέλος, η Citi βλέπει το δημόσιο χρέος να σκαρφαλώνει στο 165% του ΑΕΠ ή κοντά στα 400 δισ. ευρώ έως το 2013.

Produced by