21
ΦΕΒ

G.S: Δεν αποκλείει αύξηση της προσφοράς από την ΕΤΕ


Δεν αποκλείει αύξηση της προσφοράς από την Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Bank, η Goldman Sachs, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της.

Με την αρνητική της απάντηση στη «φιλική πρόταση» εξαγοράς από την ΕΤΕ, η διοίκηση της Alpha Bank ενίσχυσε τις ανησυχίες για μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως σχολιάζει η Goldman Sachs, ενώ η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και αποκτήσεων είναι ξεκάθαρα θετική για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει αυτή τη δραστηριότητα ως λύση στην υψηλή έκθεση που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις περιφερειακές χώρες με υψηλό δημοσιονομικό χρέος , ή στην εξάρτηση του κλάδου από την ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μιλώντας με στρατηγικούς όρους, η Goldman Sachs τονίζει πως εάν η Alpha Bank αποδεχόταν την πρόταση της Εθνικής, θα γινόταν μέλος ενός σημαντικά ισχυρότερου ομίλου, με τον δομικό tier 1 στο 10,6% έναντι 7,8% της Alpha.

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, θα έβλεπε τις θέσεις της σε ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα να εκτοξεύονται από το 88% στο 218%.


KBW: Να αυξηθεί η προσφορά

«Εκτιμούμε πως η Εθνική μπορεί να προσφέρει 0,853 ανά μετοχή για κάθε μετοχή της Alpha, με premium 39%», αναφέρει η KBW σε έκθεση της.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, τα προβλήματα των τραπεζών, η έκθεση τους σε ομόλογα και η εξάρτηση τους από την ΕΚΤ , δεν λύνονται με συγχωνεύσεις .
Produced by