24
ΦΕΒ

Saxo Bank: Ο κίνδυνος εξάπλωσης των ταραχών ωθεί τις τιμές του αργού


Ο κίνδυνος εξάπλωσης των αναταραχών και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα στη Σαουδική Αραβία, είναι σύμφωνα με την Saxo Bank, η βασική αιτία για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση «Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει την ώρα που η Λιβύη ματώνει», η τιμή του αργού πετρελαίου έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι και πλέον ετών, λόγω της ανησυχίας ότι η βία στη Λιβύη ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου. Η Λιβύη, που είναι μόλις το όγδοο μέλος του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη παραγωγή, παρήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα στον Ιανουάριο. Αυτό το έλλειμμα μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ με πλεονάζουσα παραγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 4 με 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η πραγματική ωστόσο ανησυχία και η αιτία πίσω από την εκτίναξη της τιμής είναι πλέον ο κίνδυνος να εξαπλωθούν οι αναταραχές και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα στη Σαουδική Αραβία, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχει την πλειονότητα της πλεονάζουσας παραγωγής.

Το ελαφρό αργό πετρέλαιο WTI (West Texas Intermediate) σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη του 9% από την προηγούμενη Παρασκευή και στην πορεία κάλυψε κάπως το χάσμα με το αργό Brent. Συνέχιση αυτού του ράλι ενδέχεται να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να ανακόψει την παγκόσμια ανάκαμψη, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε εμπόδια στα χρηματιστήρια από τη μία μέρα στην άλλη. Στις 21 Φεβρουαρίου η μέση τιμή λιανικής της βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασε τα 3,17 δολάρια το γαλόνι, τιμή που δεν είχε εμφανισθεί από τον Οκτώβριο του 2008 και που είναι μόλις 2,5% χαμηλότερη από τη μέση τιμή εκείνης της χρονιάς, που συνέβαλε στην ύφεση.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, το ράλι του αργού Brent γίνεται αισθητό με δύο τρόπους, αφού η αναδυόμενη αποστροφή κινδύνου είχε ως αποτέλεσμα κάποια ενίσχυση του δολαρίου, γεγονός που κατέστησε την αγορά πετρελαίου σε ευρώ ακόμα ακριβότερη. Το αργό Brent έφτασε τα 108,57 δολάρια σε μία ημέρα και ενδέχεται να φτάσει έως και τα 110. Πρωτοσέλιδο, ωστόσο, θα γίνει το αργό ελαφρό πετρέλαιο WTI, ο μεγαλύτερος δείκτης αναφοράς παγκοσμίως, εάν η τιμή του φτάσει ή υπερβεί το όριο των 100 δολαρίων. Σε μία ημέρα, η τιμή είχε φτάσει τα 98,48, όχι και τόσο μακριά λοιπόν από το κρίσιμο κατώφλι.
Produced by