02
ΜΑΡ

Nomura: "Βλέπει" βελτιωμένη πρόταση της Εθνικής προς την Alpha


Άλλος ένας οίκος προβλέπει την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς από την Εθνική Τράπεζα για την Alpha Bank. Μετά τη Μετά τη Moody’s η Nomura εκτιμά πως η Εθνική θα επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση. Τότε, η Alpha θα πιεστεί από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να εξετάσει τις πιθανές επιλογές της για συγχώνευση, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση του κλάδου, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Πάντως, η Nomura τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν βασικά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, όπως για παράδειγμα η έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα και η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, έστω και εάν έχει εμφανή πλεονεκτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συνέργειες.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η Μοοdy’s σε σχετικό της report ανέφερε πως θα είχε θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική και Alpha, ως ενιαίου πλέον ομίλου, η τυχόν αποδοχή της προσφοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Παρά την απόρριψη της προσφοράς από την Alpha, ο οίκος θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, εκτιμώντας ότι η Εθνική είτε θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά ή θα επανέλθει με αναθεωρημένη προσφορά. Ο οίκος τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης με σημερινή του έκθεση, επικαλούμενος τις ευκαιρίες για συνέργειες κόστους και επέκτασης του δικτύου, ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη. Αν και η Moody’s θεωρεί αισιόδοξους τους στόχους της Εθνικής για τις συνέργειες, εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των στόχων αυτών είναι επιτεύξιμο και μπορεί να φέρει υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία στον ενιαίο όμιλο.


Produced by