03
ΜΑΡ

"Καμπανάκι" υποβάθμισης και από τη Fitch


Τη σκυτάλη από την Standard & Poor’s παραλαμβάνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, προειδοποιώντας με υποβάθμιση τις Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία , σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση το β΄εξάμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η έξοδος των υπερχρεωμένων χωρών από την ύφεση, αναμένεται να αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αν όμως οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιωθούν, τότε ο οίκος προειδοποιεί πως ίσως αναγκαστεί να επανεξετάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής τους, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι εκτιμήσεις της για τη διατηρησιμότητα του δημοσίου χρέους και τη συνολική φερεγγυότητά τους.

Ο οίκος χαρακτηρίζει το 2011, έτος ιδαίτερα κρίσιμο για το ευρώ, καθώς στην περίπτωση που δοθεί λύση θα οδηγηθούμε στο τέλος της κρίσης, ή αν δεν βρεθεί στην διεύρυνσή της.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, η S&P δήλωνε πως Ελλάδα και Πορτογαλία κινδυνεύουν με νέα υποβάθμιση και η απόφαση αυτή θα κριθεί ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με την τελική μορφή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Produced by