11
ΜΑΡ

Nomura: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων


Αυξημένος θα είναι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη το 2011, γεγονός που θα οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας σε αυξήσεις των επιτοκίων, πριν από την Bank of Japan και την Federal Reserve, εκτιμά στο ετήσιο παγκόσμιο outlook για το 2011 η Nomura .

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ , η οποία όπως προβλέπει η Nomura, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου, ενώ η BoE θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάιο.

Η ανάπτυξη στην περιοχή της ευρωζώνης το 2011 θα είναι διατηρήσιμη λόγω της ισχυρής επενδυτικής δραστηριότητας παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιαπωνικού οίκου.

Η Nomura παρουσιάζει τρεις τρόπους μείωσης των επιπέδων του χρέους:

Το πρώτο σχέδιο προβλέπει μείωση των δαπανών και αύξηση της φορολογίας, αλλά και δομικές μεταρρυθμίσεις. Το δεύτερο σχέδιο κάνει λόγο για αναδιαρθρώσεις είτε εθελοντικές, είτε όχι και το τρίτο σχέδιο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειώσει το πραγματικό περιθώριο του χρέους, σε συνδυασμό με τα παραπάνω σενάρια.

Η Nomura δηλώνει την προτίμησή της στο Σχέδιο Α, η εφαρμογή του οποίου θα οδηγήσει σε πιο ισχυρά θεμελιώδη και ένα πιο ισχυρό ευρώ.

Η επίλυση της κρίσης μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν θα καταφέρει να επιλύσει προβλήματα όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οι ανισορροπίες κτλ.

«Βλέπει» βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες
 
Διόρθωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα  για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προβλέπει η Nomura, καθώς επηρεάζονται σημαντικά από τους μακροοικονομικούς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Ο οίκος, ωστόσο παραμένει bullish για τον κλάδο, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να θεωρούνται ακόμη ελκυστικές.

Ανάμεσα στα  κυριότερα μακροοικονομικά ρίσκο για τις τράπεζες είναι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες, με την αρχή να έχει γίνει από την Ασία, ενώ αναμένεται τη σκυτάλη να παραλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης.

Σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο θεωρούνται τα stress tests του Μαρτίου και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Nomura δίνει για την Alpha Bank σύσταση buy και τιμή στόχο στα 6,1 ευρώ, για την EFG Eurobank τιμή στόχο 6 ευρώ και σύσταση neutral, για την Eθνική Τράπεζα σύσταση neutral στα 9 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς  σύσταση sell στα 3,6 ευρώ.

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδάτου
Produced by