18
ΜΑΡ

"Ψηφίζει" Ελλάδα η Credit Suisse


Την προτίμησή της στην ελληνική αγορά, ανάμεσα στις αγορές της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, εκφράζει σε έκθεσή της η Credit Suisse, προσδίδοντας της 4 βασικά πλεονεκτήματα. Χαρακτηρίζει βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τις αποφάσεις της Συνόδου, ενώ εκτιμά πως ποσοστό 30% του ελληνικού χρέους, ενδεχομένως πρέπει να διαγραφεί. Η Credit Suisse δίνει σύσταση underweight για τις Ιρλανδία , Ισπανία και Πορτογαλία .

Τα τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως τα παρουσιάζει η Credit Suisse είναι τα εξής:

1. Η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιο προχωρημένη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας
2. Δεν καταγράφονται αισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ σε αντίθεση με τις άλλες χώρες
3. «Ξεκάθαρα φτηνή» χαρακτηρίζεται η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς και τέλος,
4. Παραμένει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το τραπεζικό "bull story”, με την μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα,

Ο οίκος, χαρακτηρίζει βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, με τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα πλέον για την ενδεχόμενη διάσωση χωρών, να φτάνουν τα 812 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την Credit Suisse, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 90% των κεφαλαίων που χρειάζονται για τις χώρες της περιφέρειας την επόμενη τριετία.

Η Credit Suisse  υπογραμμίζει παράλληλα την ανησυχία της πως το επενδυτικό κοινό υποβαθμίζει το βαθμό του αποπληθωρισμού που απαιτείται στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, ποσοστό 30% του ελληνικού χρέους και 40% του χρέους της Ιρλανδίας, ενδεχομένως να πρέπει να διαγραφούν.

Όσον αφορά την πορεία του ευρώ, η Credit Suisse εκτιμά πως είναι πιθανό να σημειώσει αποδυνάμωση από τα τωρινά επίπεδα.

H Credit Suisse για τις ελληνικές τράπεζες

Σημαντικά χαμηλότερα αναμένει τα κέρδη δ΄τριμήνου, σε σχέση με το γ΄τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες η Credit Suisse, λόγω του υψηλότερου εποχικού κόστους και των υψηλότερων προβλέψεων.

Ο οίκος εκτιμά ότι είναι νωρίς για να δηλώσει bullish για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς επιμένει το ρίσκο στην κεφαλαιοποίηση από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα και το ενδεχόμενη η ύφεση να είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Ειδικότερα για τις τρεις ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα, δηλαδή τις Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank κάνει τις παρακάτω εκτιμήσεις:

Για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ζημιές ύψους 49 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιογόνο αναμένεται να είναι και το 2011. όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 73 εκατ. ευρώ για το δ΄τρίμηνο, ενώ για την Alpha Bank, εκτιμά καθαρά κέρδη ύψους 8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδάτου
Produced by