24
ΜΑΡ

Εύσημα.. εξ Αυστρίας


«Το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά αποτυχίας», τονίζει ο Αυστριακός οικονομολόγος, Πέτερ Μπράντνερ, εμπειρογνώμονας του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, σε σημερινό άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε.

Ο κ. Μπράντνερ υποστηρίζει πως το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, «είναι ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα λεπτομερές» και επισημαίνει πως η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ είναι πιο θετική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προηγούμενες.

«Ναι μεν τα Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν απόψεις οικονομολόγων οι οποίοι με επιχείρημα το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού συμπεραίνουν ότι η Ελλάδα ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένη», αλλά, «τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη».

Μάλιστα, όπως τονίζει τα συμπεράσματα των εκθέσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ, που κάνουν λόγο για σημαντική μείωση του χρέους από το 2013, παραβλέπονται από τους αναλυτές που θεωρούν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία και προβάλλουν ως μονόδρομο το αποκαλούμενο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.

Όπως εκτιμά, η λύση της μείωσης των επιτοκίων του ελληνικού δανείου αλλά και το υπο συζήτηση πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα βοηθήσουν μεν, αλλά όχι καθοριστικά στη μείωση του χρέους. Πολύ περισσότερο, κατά την άποψή του, θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που στόχο έχει την εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων Ευρώ μέχρι το 2015 και που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά σχεδόν 20%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου, αλλά και για μεγάλη επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, είχε κάνει τότε λόγο στα σχετικά δημοσιεύματά του ο αυστριακός Τύπος.

Τα διάφορα δημοσιεύματα τόνιζαν τους "βελτιωμένους όρους για την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου", που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης, "μεγάλη επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου", ενώ σε σχέση με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρηρωμής του δανείου από πέντε σε επτάμιση χρόνια καθώς και τη μείωση του επιτοκίου, έκαναν λόγο για "ανταμοιβή για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση".Produced by