30
ΜΑΡ

Δεν πείθουν τους οίκους οι ελληνικές τράπεζες


Της Βασιλικής Ζησιμοπούλου

Παρά το γεγονός ότι η JP Morgan αναδεικνύει το ελληνικό χρηματιστήριο ως το φθηνότερο στην Ευρώπη, εμφανίζεται επιφυλακτική για τις αγορές της περιφερειακής Ευρώπης και μάλιστα δίνει σύσταση πώλησης για τρεις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή η Morgan Stanley συμβουλεύει τους πελάτες της να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε μετοχές αξίας στον νότο, εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την δυσπιστία των ξένων απέναντι στις περιφερειακές τράπεζες και άρα και στις ελληνικές.

Ειδικότερα, η JP Morgan υπολογίζει ότι το Χ.Α. διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο P/E 8,9 ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μάλιστα με discount 31%. Μετά τις ελληνικές μετοχές ακολουθούν αυτές της Αυστρίας και της Ισπανίας με P/E 9,5 και της Ιταλίας με P/E 9,7.

Παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη με τα οποία διαπραγματεύεται το Χ.Α. ο οίκος προτείνει στους πελάτες του να αποφύγουν τα χρηματιστήρια του νότου. Συγκεκριμένα η JP Morgan δηλώνει overweight για την Γερμανία , την Ιταλία και την Γαλλία , ενώ είναι αρνητική για την Ισπανία. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος «βλέπει» ευκαιρία πώλησης για την Τρ. Πειραιώς, την Εurobank , τον ΟΠΑΠ και το ΤΤ. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ελληνική μετοχή στα screen της JP Morgan με τις ευκαιρίες της αγοράς.

Αντίθετη άποψη για τις αγορές του νότου εκφράζει η Morgan Stanley , η οποία θεωρεί ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στα συγκεκριμένα χρηματιστήρια. Ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές αξίας , πλην του χρηματοοικονομικού κλάδο. Σε αυτό το σημείο συμφωνεί με την JP Morgan αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως τα φημισμένα τμήματα ανάλυσης δεν έχουν πειστεί για τις προοπτικές των τραπεζών της περιφέρειας.

Άλλος ένας αμερικανικός οίκος η Goldman σε τελευταία της ανάλυση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει ακριβές τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και εκτιμά πως εάν δεν υπάρξει κάποια συγχώνευση στον κλάδο, υπάρχει κίνδυνος πτώσης των μετοχών. Επίσης, σημειώνει ότι εάν τα σενάρια περί deals επιμείνουν, τότε αυτό θα είναι υποστηρικτικό για τις αποτιμήσεις. Η Goldman Sachs τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις Alpha Bank (ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 4,7 ευρώ από τα 4,5 ευρώ προηγουμένως), Εθνική Τράπεζα (7,2 ευρώ), Τρ. Κύπρου (με το στόχο στα 3,05 ευρώ), Eurobank (στα 4,5 ευρώ), Ελληνική Τράπεζα (με στόχο τα 0,93 ευρώ από 0,95 ευρώ) και Marfin (στα 0,95 ευρώ). Αντίθετα, προτείνει την πώληση των ΑΤΕ (τη βλέπει στα 0,40 ευρώ), Πειραιώς (στα 1,5 ευρώ) και ΤΤ (στα 2,6 ευρώ). Ο οίκος δηλώνει ότι παρά την άνοδο των μετοχών, δεν εντοπίζει κάποια βελτίωση στο λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, καθώς τα μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να επιβαρύνουν την ποιότητα κεφαλαίων και τις καταθέσεις.
Produced by