06
ΑΠΡ

Citi: Σε σταυροδρόμι τα commodities


Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται τα βασικά εμπορεύματα, εκτιμά η Citi σε σχετική της έρευνα για τον κλάδο, ενώ προβλέπει περαιτέρω άνοδο της τάξης του 10% το 2011.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κλάδος θα επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα από τις ανησυχίες για την Ιαπωνία, την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη . Επίσης, από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα το 2011 και το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει και τρίτη ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη τάση, η Citi σημειώνει ότι η Ανατολή με οδηγό την Κίνα, υπεραποδίδει έναντι της Δύσης. Την ίδια ώρα τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και αυτοί είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία των τιμών στα βασικά εμπορεύματα.

Ειδικότερα η Citi προβλέπει την τιμή του αργού πετρελαίου σε ορίζοντα 6-12 μηνών στα $95 το βαρέλι και την τιμή του μπρεντ στα $100/βαρέλι. Ο χρυσός προβλέπεται να ενισχυθεί στα 1.550 δολάρια/ουγγιά στο διάστημα των επόμενων 6-12 μηνών.

Ανάμεσα στα αγαπημένα εμπορεύματα της Citi, συγκαταλέγονται ο χαλκός και το παλλάδιο, μεταξύ άλλων. Ανάμεσα σε αυτά που προτιμά λιγότερο είναι το φυσικό αέριο και η πλατίνα, ενώ δηλώνει neutral για αργό, αλουμίνιο, άργυρο και νικέλιο.

Εν κατακλείδι, η ζήτηση για βασικά εμπορεύματα το 2011, αναμένεται να είναι ενισχυμένη κατά 10%. Ειδικότερα, το αργό προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω, χωρίς ωστόσο να «πιάνει» τα υψηλά του 2008, ενώ τα βασικά μέταλλα θα υπεραποδόσουν των πολύτιμων μετάλλων

Μ.Π.Produced by