14
ΔΕΚ

Άργησε ο κ. Παπανδρέου…


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ (giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Ελάχιστη σημασία έχουν, παρά τις διαστάσεις που δίνονται από πολλές πλευρές, οι σημερινές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε άλλο χρόνο και μέσα σε άλλο κλίμα, οι συναντήσεις αυτές θα μπορούσαν να δρομολογήσουν εξελίξεις, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, τουλάχιστον ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, ένα μορατόριουμ, ένα μίνιμουμ συναίνεσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα, γίνονται για να έχει ένα άλλοθι ο πρωθυπουργός στην πολιτική που ακολουθεί, αλλά και ένα άλλοθι οι πολιτικοί αρχηγοί για την άρνησή τους να δώσουν τη συγκατάθεση που αναζητά η κυβέρνηση στα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει ή θα ανακοινώσει στο άμεσο μέλλον.
Ο κ. Παπανδρέου άργησε να ζητήσει τη συναίνεση και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν αργήσει να καταλάβουν ότι οι στιγμές που ζούμε δεν σηκώνουν παιχνίδια τακτικής. Η καλλιέργεια ενός κλίματος συναίνεσης, δεν αποδίδει καρπούς την ώρα της κρίσης. Για να αποδώσει καρπούς το «χωράφι» της συναίνεσης, θέλει πολλή δουλειά, σε βάθος χρόνου, από όλους όσοι επικαλούνται τους καρπούς αυτούς, απ’ όσους θέλουν να τους γευτεί, όπως λένε, η κοινωνία. Ο κ. Παπανδρέου όφειλε να είχε θέσει όλους προ των ευθυνών τους πριν πάρει τα μέτρα που πήρε.

Εδώ και καιρό φαινόταν ότι η επίκληση απλά της συναίνεσης, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και χρόνο δράσης, θα οδηγούσε τα πράγματα ακόμα περισσότερο στα άκρα. Αν είχε διαγνώσει σωστά το πρόβλημα ο πρωθυπουργός, αν είχε καταλάβει ότι τη λήψη τέτοιων δραματικών αποφάσεων δεν μπορούσε να τη σηκώσει μόνος του, θα είχε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, ακόμα κι αν έβλεπε ότι οι άλλοι αρχηγοί δεν θα του πρόσφεραν τη συναίνεση που έχει ανάγκη η χώρα.

Τώρα, είναι καταδικασμένος να συνεχίσει να σηκώνει μόνος του το βαρύ φορτίο που έχει βάλει στις πλάτες του: ελλείμματα, παραλείψεις και λάθη των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων τουλάχιστον 30 χρόνων. Αν λυγίσει, θα αναγκαστεί να συρθεί σε άλλες λύσεις, που δεν θα είναι προϊόν δικής του απόφασης, αλλά αυτές που θα του επιβάλλουν οι εξελίξεις. Λύσεις που μπορεί να έχουν να κάνουν με το σχηματισμό μίας οικουμενικής κυβέρνησης ή με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Produced by