28
ΔΕΚ

«Όχι» στον πανικό


ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Εκτιμήσεις επί εκτιμήσεων δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες από ειδικούς και μη, για όσα μπορούν να συμβούν στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα στη χρόνια που έρχεται να μας συναντήσει σε λίγες ημέρες.

Μέσα από την κατάθεση θέσεων και απόψεων που κάνουν όσοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν το 2011, δεν αποτυπώνεται μόνο το κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών. Οι περισσότεροι από όσους αναφέρονται στη νέα χρονιά μιλούν για τα χειρότερα που μας περιμένουν, για μια σειρά εφιαλτικών σεναρίων που, αν επαληθευτούν, μπορεί να μας γυρίσουν 20 και 30 χρόνια πίσω, αλλά και ακόμα πιο μακριά.

Ελάχιστοι με όσα λένε και γράφουν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνουν μια μικρή χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας για τη ζωή μας, την καθημερινότητα μας το 2011. Κάνοντας αρκετοί, μάλιστα, μια σύγκριση με όσα δεινά –και αυτά δεν ήταν λίγα– μας βρήκαν το 2010, μας λένε καθαρά, χωρίς μισόλογα, ότι μέσα στο 2011 θα θυμηθούμε πολλές φορές με νοσταλγία τη χρονιά που φεύγει! Η διασπορά αυτή του κλίματος της τρομοκρατίας, που είτε γίνεται ηθελημένα είτε όχι, έχει αρχίσει δημιουργεί συνθήκες πανικού.

Έχει προκαλέσει αμηχανία σε ένα μεγάλο τμήμα του υγιούς, σκεπτόμενου πολιτικού κόσμου, σοκ ακόμα και σε ψύχραιμους παίκτες της οικονομικής δράσης, αφού δεν τους αφήνει να δουν ότι υπάρχει προοπτική για έξοδο από την κρίση, τους βάζει σιγά - σιγά στη γωνία, τους παγώνει γιατί μένουν ακίνητοι! Παράλληλα, το κλίμα πανικού που καλλιεργείται έχει αρχίσει να δίνει μεγάλο χώρο δράσης σε ακραίες φωνές του τόπου, που θέλοντας είτε να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους είτε να αποκτήσουν ρόλο στο νέο σκηνικό που θα προκαλέσει η κρίση, ποντάρουν στην καταστροφή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεράφειμ, που έφθασε στο σημείο να χρεώσει το Ολοκαύτωμα στους κομμουνιστές!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όποια πολιτική απόφαση και να παρθεί, ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει για να αποτρέψει την καταστροφή. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να διαψεύσουμε όσους προεξοφλούν την καταστροφή είναι να κλείσουμε την πόρτα μας στον πανικό, να ενισχύσουμε με τη στάση μας το μέτωπο των δυνάμεων και των πολιτών που αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα με νηφαλιότητα τις εξελίξεις, που τις διαβάζουν ως μια μεγάλη δοκιμασία του συστήματος. Τότε το μέτωπο θα καταρρεύσει. Να πιστέψουμε, δηλαδή, βαθιά μέσα μας ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα του 2011, που έχει να κάνει με τη σωτηρία μας. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Produced by