04
ΙΑΝ

Η οικουμενική η μόνη λύση


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Η εικόνα της δημοσκόπησης που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή η Metron Analysis επιβεβαιώνει την εικόνα της αποσύνθεσης που έχουν για το πολιτικό σκηνικό της χώρας ειδικοί και μη. Τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές του συστήματος, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που δεν ξεπερνούν μαζί το 45%, αλλά και η χαμηλή αποδοχή των λεγόμενων μικρών κομμάτων, οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: η κατάρρευση του σημερινού σκηνικού είναι ζήτημα χρόνου.

Δύο είναι πλέον, όπως φαίνεται, τα ζητούμενα: πρώτον, ο χρόνος της κατάρρευσης και δεύτερον, ποιες δυνάμεις και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τους νέους ρόλους. Η διάσωση του σημερινού σκηνικού μοιάζει σχεδόν αδύνατη.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη για τις αντοχές του, αλλά ούτε και για την ικανότητα που μπορεί να έχει στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Και σίγουρα δεν μπορεί αν πείσει για την ικανότητά του να κάνει το νέο ξεκίνημα που με αγωνία αναζητούν οι πολίτες.

Η επιβίωση του σημερινού σκηνικού μπορεί να γίνει μόνο με θαύμα. Επειδή, όμως, τα θαύματα δεν γίνονται εύκολα στις μέρες μας, αλλά και επειδή ελάχιστοι πλέον πιστεύουν στην ύπαρξή τους, θεωρείται βέβαιο –ακόμα και από τους ελάχιστους που εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή πορείας μέσα από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας– ότι δύσκολα δεν θα εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου του.

Το κενό που μπορεί να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα, κατά τη μετάβαση από την εποχή που βρισκόμαστε σήμερα σε μία άλλη, νέα εποχή, μπορεί να δημιουργήσει κλίμα χάους στη χώρα, μπορεί να τη σπρώξει στην άβυσσο, στο χείλος της οποίας βρίσκεται σήμερα. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, ανάμεσα στο χθες και στο αύριο, πρέπει να υπάρξουν ψύχραιμες αντιδράσεις.

Το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει, θα ήταν τις τύχες της χώρας να αναλάβει μία οικουμενική κυβέρνηση, σενάριο που ακόμα είναι αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Μέσα από το σενάριο αυτό, θα μπορούσαν ίσως κάποιοι από το πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης να διασωθούν, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν γεγονότα που αν δεν τα προλάβουμε, θα ζήσουμε μέρες που δεν τις έχουμε φανταστεί. Αν το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης «καεί», η φωτιά που θα ανάψει δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.
Produced by