11
ΙΑΝ

Δεν είναι παρθένα…


ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Δεν περνά μέρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος να μην γίνεται, λόγω των απόψεων που καταθέτει, μέγα θέμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πέρα από όσα λέει, το ύφος του, αλλά και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί σε όσους θεωρεί ότι ευθύνονται για τα χάλια που έχουμε σήμερα ως χώρα, σε όσους τον ενοχλούν με τη δράση και τα λεγόμενα τους, δημιουργούν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους θιγόμενους όσο και από πολλούς άλλους, που θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κινείται με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο είτε της προσωπικής του προβολής, της ενίσχυσης της εικόνας για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, είτε του λαγού της κυβέρνησης για μια σειρά αποφάσεων της. Όπως λένε πολλοί από τους αναλυτές του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά και στελέχη των κομμάτων, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ , ο κ. Πάγκαλος με όσα λέει προετοιμάζει το κλίμα στην κοινωνία για την πολιτική που εφαρμόζει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Γι’ αυτό, όπως ισχυρίζονται φίλοι και αντίπαλοι του αντιπροέδρου, πολύ δύσκολα θα τον βγάλει από την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού, όπως γίνεται αντιληπτό, αν πράγματι είναι λαγός του πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος, δεν υπάρχουν και πολλοί για να αναλάβουν το ρόλο που αυτός έχει σήμερα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν o κ. Πάγκαλος λειτουργεί με βάση ένα συγκεκριμένο προσωπικό σχέδιο ή έχει το ρόλο του λαγού για το Μαξίμου . Για τους πολίτες αξία πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα το τί λέει ένας πολιτικός, αλλά και πώς το λέει.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει δίκαιο σε αρκετά από όσα λέει. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ο κ. Πάγκαλος με το ύφος που χρησιμοποιεί όχι μόνο υπερβαίνει τα εσκαμμένα της πολιτικής αντιπαράθεσης, που καθένας βέβαια τα μετράει με τα δικά του μέτρα, αλλά βάζει φωτιά στην ελληνική κοινωνία, στο πολιτικό σκηνικό, σε μια περίοδο που το μέγα ζητούμενο είναι η ηρεμία, η συνεννόηση. Στην περίπτωση, όμως, του κ. Πάγκαλου ιδιαίτερη αξία έχει και ο χρόνος που λέει τις απόψεις του. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι έχει ένα μακρύ πρωταγωνιστικό παρελθόν στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κοινώς, δεν είναι παρθένα. Με τις τοποθετήσεις του και τις αποφάσεις που έχει πάρει από το 1981 ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νωρίτερα ως στέλεχος του Κινήματος, έχει βάλει το χεράκι του στο σάπιο οικοδόμημα που έχει στηθεί σήμερα στη χώρα. Αν ο κ. Πάγκαλος πολλές από τις απόψεις που εκφράζει σήμερα τις έβαζε στο τραπέζι πριν μερικά χρόνια, ίσως να μην υπήρχε στη θέση του το οικοδόμημα που σήμερα και ο ίδιος αγωνίζεται να γκρεμίσει. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ποτέ ο κ. Πάγκαλος όταν τοποθετείται.
Produced by