18
ΙΑΝ

Οι πολίτες ωρίμασαν,οι πολιτικοί όχι


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Εδώ και καιρό, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και κυρίως όσοι αποτελούν τις δυναμικές, παραγωγικές ομάδες της χώρας, έχουν καταλάβει την πηγή του κακού για την Ελλάδα.

Έχουν αντιληφθεί τί αλλά και ποιοί φταίνε για την οπισθοδρόμηση της χώρας, για τη χρεοκοπία του μοντέλου μέσα από το οποίο κυβερνάται η Ελλάδα, το οποίο υπονομεύτηκε απ’ όσους είχαν την ευθύνη της τήρησης των κανόνων, υποτάχθηκε σε προδικτατορικές λογικές. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις εφημερίδες.

Μέσα από τις δημοσκοπήσεις αυτές φαίνεται ότι όχι μόνο οι πολίτες γνωρίζουν καλά τις πληγές της χώρας, αλλά και ότι έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμόσουν όσοι έχουν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικά, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το 65% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο Δημόσιο (μετατάξεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.), ενώ το 63% λέει «ναι» στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα με τις θέσεις αυτές που εκφράζουν για τα δύο παραπάνω θέματα οι πολίτες, λένε «όχι» στη λήψη νέων μέτρων, εισπρακτικού χαρακτήρα. Το βροντερό «ναι» των πολιτών στις αλλαγές και το εξίσου ηχηρό «όχι» στα νέα μέτρα, έχουν να κάνουν με δύο παραμέτρους: πρώτον, ότι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν και δεύτερον, ότι όσα κι αν πληρώσουν δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας. Οι θέσεις αυτές της πλειοψηφίας των πολιτών διαμορφώθηκαν μέσα από την εμπειρία που απέκτησαν τα τελευταία 25-30 χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ωρίμασε, γιατί ξεπέρασε τις αγκυλώσεις της, γιατί κατάλαβε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση τα μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα.

Οι πολίτες έχουν καταλάβει καλά ότι θα σωθούμε μόνο αν θα γίνει πράξη το σύνθημα που επαναλάμβανε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου ότι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Αυτό το σύνθημα φαίνεται να μην το έχει καταλάβει καλά τόσο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου που το «εφηύρε» όσο και άλλοι πολιτικοί, που μιλούν συνεχώς για μεγάλες αλλαγές, αλλά στο τέλος, προσπαθώντας να ισορροπήσουν με την εκλογική τους πελατεία, κάνουν συμβιβασμούς ή ζητούν διάλογο με τους «θιγόμενους».

Η πρακτική τους αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύεται το κοινωνικό αίτημα για μεταρρυθμίσεις και να δικαιώνονται όσοι, μέσα από ακραίες κινητοποιήσεις , επιχειρούν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους. Η στάση αυτή της πολιτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα εκείνων που λένε ότι θέλουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πέραν του ότι είναι φοβική, δείχνει ότι δεν μπορεί να «διαβάσει» την αγορά, αποδεικνύει στην πράξη ότι, αντίθετα από τους πολίτες, οι πολιτικοί δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Αν δεν σταθούν για πολλή ώρα στα εκλογικά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αν διαβάσουν με προσοχή τα κεφάλαια τους που έχουν να κάνουν με την τάση των πολιτών για αλλαγές, θα προχωρήσουν σε αποφάσεις και θα πάψουν να συζητούν τα ίδια θέματα με όσους θέλουν να διατηρήσουν την προνομιακή θέση που έχουν, σε βάρος της κοινωνίας.
Produced by