25
ΙΑΝ

Καληνύχτα, κάθαρση!


ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Δικαιώθηκαν όσοι φώναζαν εδώ και καιρό ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές για τη διερεύνηση υποθέσεων όπως η Siemens και το Βατοπέδι, δεν θα οδηγήσουν πουθενά και δεν θα μπορέσουν να πείσουν την κοινωνία για την αξιοπιστία της έρευνάς τους. Το κλίμα των τελευταίων ημερών δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δύο Εξεταστικές δεν έπρεπε καν να είχαν συσταθεί. Κι αυτό, γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους βουλευτές στη διεξαγωγή μίας δικαστικής έρευνας, όπως είναι αυτή μίας Εξεταστικής, καθώς έχουν διαγνώσει ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν μπορούν, για πρακτικούς λόγους, να τα φέρουν όλα στο φως. Απ’ όπου κι αν ξεκινήσει κανείς, όσο καλόπιστος κι αν είναι, καταλήγει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: οι δύο Εξεταστικές, για το Βατοπέδι και τη Siemens, συγκροτήθηκαν –ή κατέληξαν τελικά έτσι– για λόγους εντυπώσεων.

Η Εξεταστική για το Βατοπέδι συγκροτήθηκε παρά το γεγονός ότι όλοι, και ιδιαίτερα η κυβερνητική πλειοψηφία, που επέμενε για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, γνώριζαν πως η διαδικασία θα οδηγούσε στην παραγραφή των όποιων αδικημάτων αποδίδονταν σε πολιτικά πρόσωπα. Οι πολίτες –και δικαιολογημένα, με βάση το κλίμα που επικρατεί– εισπράττουν την παραγραφή ως «κουκούλωμα», ως συμφωνία κάτω απ’ το τραπέζι για να κλείσει την υπόθεση. Την αντίληψη αυτή η κυβέρνηση, κατά πρώτο λόγο, δεν μπορεί να την πολεμήσει. Μένει εκτεθειμένη, όπως εκτεθειμένοι μένουν πολλοί από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, που δεν μπορούν να αποδείξουν την αθωότητά τους, όπως ισχυρίζονται, μένοντας έτσι εσαεί κατηγορούμενοι. Αν αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, τότε καλώς συγκρότησε την Επιτροπή. Αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν βγαίνει ωφελημένη πολιτικά.

Στα μάτια της κοινής γνώμης γίνεται από κατήγορος, κατηγορούμενη. Όπως κατηγορούμενη βρέθηκε ιστορικά και η κυβέρνηση της Ν.Δ. του 1989, που ξεκίνησε την κάθαρση μαζί με άλλες δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης, αλλά δεν την ολοκλήρωσε, με αποτέλεσμα να υποστεί βαθιά πολιτική και κοινωνική ήττα, από την οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεφύγει εντελώς.

Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική για τη Siemens, όσοι συνηγόρησαν στη σύστασή της, σήμερα δεν πρέπει να είναι ευτυχείς. Πριν καν συσταθεί, έπρεπε να είχαν γίνει δύο αυτονόητα πράγματα: πρώτον, να είχε γίνει έλεγχος στα κομματικά ταμεία, ώστε να δούμε, με βάση και τους ισχυρισμούς Τσουκάτου, αν υπήρξε χρηματοδότηση κομμάτων από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας. Και δεύτερον, έπρεπε το ελληνικό Δημόσιο να είχε ζητήσει αποζημιώσεις από τη Siemens για τις υπερτιμολογήσεις που έκανε, προκειμένου να πάρει δουλειές στην Ελλάδα. Αν το Δημόσιο είχε καταφύγει εγκαίρως εναντίον της εταιρείας, οι Γερμανοί θα μίλαγαν, τα στόματα θα άνοιγαν. Τα στόματα, όμως, δεν ανοίγουν, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, από τις Εξεταστικές.

Γι’ αυτό, για άλλη μία φορά ας καληνυχτίσουμε την κάθαρση κι ας συνεχίσουμε τον ύπνο μας. Κι ο καθένας ας δει το δικό του όνειρο για αθώους και ενόχους…
Produced by