01
ΦΕΒ

Έτοιμο το φιτίλι


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο ήρθε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο το μεταναστευτικό, που έτσι και αλλιώς, εξαιτίας μιας σειράς λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και της στάσης που κράτησε και συνεχίζει να κρατά στο ζήτημα αυτό ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της χώρας.

Το παιγνίδι που παίχθηκε και συνεχίζεται να παίζεται με λιγότερη ένταση τώρα, απ’ ό,τι τις πρώτες δύσκολες ημέρες, με την μεταφορά των 300 μεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα εξαιτίας και των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μπορούσε εύκολα να δώσει διαστάσεις μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που εδώ και χρόνια έχει ανάψει, σιγοκαίει κυρίως με την ευθύνη όσων κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους, όσων έχουν χρέος και αποστολή την προστασία μας από κάθε είδους απειλή.

Ειδικότερα με την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που αντιμετωπίζει είτε με παθητικότητα το πρόβλημα είτε το διαβάζει μέσα από τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, με την ευθύνη των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας που παρά το γεγονός ότι είναι επιφορτισμένοι με την περιφρούρηση των δικαιωμάτων που έχουμε ως πολίτες όπως της διατήρησης της ασφάλειας και της κοινωνικής γαλήνης συνήθως, για μια σειρά γνωστούς και άγνωστους λόγους, δεν αντιδρούν στα τεκταινόμενα. Μέσα σε αυτό το καθεστώς της απάθειας αλλά και της φοβίας που κυριαρχεί στη χώρα σε σχέση με το μεταναστευτικό, μέσα σε αυτό το εύφλεκτο κλίμα ήρθε τώρα να προστεθούν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή που πιθανότατα θα δημιουργήσουν ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων προς την χώρα μας, προς την Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να μην το είχαν υπολογίσει όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν πριν λίγες ημέρες την μεταφορά των 300 μεταναστών στην Αθήνα. Δεν το γνώριζαν όσοι τους άφησαν να προχωρήσουν με άνεση, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις διαθέσεις τους στην κατάληψη της νομικής σχολής με αίτημα την άμεση νομιμοποίηση τους. Έχοντας τώρα μπροστά τους τα νέα δεδομένα κυβέρνηση, κόμματα και αρμόδια όργανα της πολιτείας πρέπει να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Ιδιαίτερα από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας πρέπει να εγκαταλειφθούν τα ημίμετρα η τακτική του Πόντιου Πιλάτου, μια τακτική που δημιούργησε την αίσθηση σε κάθε απελπισμένο της γης ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι.
 
Από την άλλη πλευρά όσοι έβαλαν με τον τρόπο που έβαλαν τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι το μεταναστευτικό πρέπει να δουν απ’ όλα τα σημεία τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δράση τους. Το φιτίλι μπορεί πλέον να ανάψει πολύ εύκολα. Αν ξεσπάσει η πυρκαγιά τίποτε δεν θα μείνει όρθιο. Από αυτή την πυρκαγιά δεν θα γλιτώσουν ούτε οι λαθρομετανάστες αλλά ούτε και οι Έλληνες.
Produced by