03
ΦΕΒ

Στο ίδιο έργο θεατές


Του Κώστα Αδαμόπουλου

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και 3 μήνες βρίσκονται οι Έλληνες. Ο λόγος για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, οι οποίες, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την αγορά, έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κοινωνία, που παρακολουθεί τους συνδικαλιστές με νοοτροπία… τσιφλικά να ανοιγοκλείνουν τις εταιρείες κοινής ωφελείας.

Με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι συνδικαλιστές γονάτισαν τον εμπορικό κόσμο, κάτι που συνεχίζουν όλη αυτή την περίοδο, αγνοώντας τις εκκλήσεις των καταστηματαρχών τότε και την αγανάκτηση των επιβατών σήμερα, λες και βιώνουν μία άλλη πραγματικότητα.

Βέβαια η στάση αυτή των συνδικαλιστών είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’90, όταν οι προκάτοχοί τους στον κλάδο είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης για την εξυγίανση των μέσων, κάτι που με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε αναγκάσει τότε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της. Από τότε μέχρι σήμερα οι ΔΕΚΟ αυτές έγιναν χωνευτήρι ψηφοθηρικών υποσχέσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Όλα αυτά, όμως, τις αντιδράσεις των εργαζομένων, το μπόλιασμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, τα σκιάχτρα του παρελθόντος στο συνδικαλισμό των μεταφορών, έρχεται να τα ξεκαθαρίσει τώρα το μνημόνιο . Σήμερα, η κυβέρνηση στέλνει τελεσίγραφο στους εργαζομένους στα ΜΜΜ ότι τα μέτρα για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών θα εφαρμοστούν και τους καλεί να μη συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις που κρίνονται παράνομες, διαφορετικά θα επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα που μπορεί να φτάνουν ακόμα και απολύσεις .

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει και παραμένει αναπάντητο ακόμα και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι ποια θα είναι η στάση τους τις επόμενες ημέρες, καθώς η παρέμβαση της Δικαιοσύνης και η απειλή της απόλυσης έχει προκαλέσει νέα δεδομένα στις κινητοποιήσεις.

Produced by