08
ΦΕΒ

Χρειάζεται πολιτική απάντηση


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(
giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

«Βούτυρο στο ψωμί» όσων εδώ και χρόνια πετροβολούν συστηματικά το δημοκρατικό σύστημα της χώρας είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Όλοι όσοι είναι τοποθετημένοι ιδεολογικοπολιτικά απέναντι από τη Δημοκρατία, έχουν βγει αυτήν την ώρα στην πιάτσα, όπως βγαίνουν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή.

Αυτό δείχνει καθαρά μια σειρά ενεργειών και πράξεων από συγκεκριμένες δυνάμεις και πρόσωπα, που είτε έκρυβαν μέχρι πρότινος με μαεστρία τον πραγματικό στόχο της δράσης τους είτε διαλαλούσαν την επιθυμία τους που δεν είναι άλλη από την ανατροπή του πολιτικού και οικονομικού μας μοντέλου. Μια από αυτές τις ενέργειες είναι το κίνημα του «δεν πληρώνω».

Της άρνησης, δηλαδή, πολιτών να πληρώσουν το αντίτιμο στα διόδια, στις δημόσιες συγκοινωνίες και όπου αλλού μπορεί να εκτιμηθεί ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι υπέρ-κοστολογημένες ή πρέπει να είναι δωρεάν. Όσοι εμπνεύστηκαν και καθοδηγούν το κίνημα «δεν πληρώνω» δεν έχουν απλώς στόχο να αλλάξει το περιεχόμενο ληστρικών συμβάσεων, όπως εκείνες των διοδίων.

Αυτό για τους πολέμιους της δημοκρατίας είναι το τελευταίο ζητούμενο. Το στόχο αυτό έχουν μόνο όσοι από ανέχεια, από διάθεση δικαιοσύνης ή και από αφέλεια έχουν προσχωρήσει στο εν λόγω κίνημα. Οι εμπνευστές, όμως, και οι καθοδηγητές του κινήματος «δεν πληρώνω» έχουν τα δικά τους σχέδια. Όπως δείχνει η δράση τους, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη λαϊκή αγανάκτηση που έχει δημιουργήσει η κρίση, να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ρεύμα ανυπακοής κατά των νόμων και των θεσμών πάνω στους οποίους σήμερα στηρίζεται και λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Εκτιμούν ότι αν το κίνημα αυτό θεριέψει, η χώρα θα βρεθεί στα χέρια τους.

Τον κίνδυνο αυτό είναι φυσικό και επόμενο να μην το αντιλαμβάνεται ο πολύς κόσμος, που θεωρεί ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει στις ημέρες μας, που πιστεύει ότι το σήκωμα της μπάρας στρέφεται μόνο κατά συγκεκριμένων εργολάβων και συμφερόντων. Με δεδομένη την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, δικαιολογείται η όποια στάση τους. Αυτοί που δεν δικαιολογούνται για την παθητική τους στάση απέναντι στο φαινόμενο της κατάλυσης των νόμων είναι τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πριν είναι πολύ αργά, πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. Οφείλουν να δώσουν τώρα μια συνολική πολιτική απάντηση στο καθοδηγούμενο κίνημα του «δεν πληρώνω». Να αποκαλύψουν τους καθοδηγητές του. Κυρίως οφείλουν να αλλάξουν τις συμβάσεις που είναι αισχροκερδείς, που προκαλούν την κοινωνία. Μόνον έτσι θα στείλουν πίσω στο σκοτάδι όσους βγήκαν στο φως για να πάρουν τη ρεβάνς που ονειρεύονται από τη δημοκρατία, που όσο και αν είναι ελλειμματική σήμερα, κυρίως λόγω του πολιτικού προσωπικού, έχει τη δύναμη να ανασυντάξει τη χώρα.
Produced by