15
ΦΕΒ

Ζουν αλλού!


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Οι συζητήσεις που γίνονται περί των πρόωρων εκλογών δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας ζει σε… άλλη χώρα! Τα όσα λένε, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχουμε σήμερα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές του σκηνικού δεν έχουν καταλάβει ούτε το δικό τους συμφέρον. Το κλίμα μέσα στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται και από όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: οι πολίτες βλέπουν την προσφυγή στις κάλπες αυτή την ώρα, ως μία προσπάθεια για να ξαναμοιραστεί η πίτα της εξουσίας, να γίνει αναδιανομή των ρόλων σε ένα σύστημα που δεν εμπνέει πλέον καμία εμπιστοσύνη, που δεν δίνει απαντήσεις σε όσα ζητήματα πραγματικά ενδιαφέρουν τον κόσμο. Ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, μπορούν οι εκλογές να οδηγήσουν τον τόπο σε μία άλλη πορεία.

Όσοι διακινούν τα σενάρια των εκλογών, αλλά και εκείνοι που μπορεί να τις έχουν σχεδιάσει, δεν προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο. Μόνο ζημιά κάνουν, γιατί δημιουργούν την αίσθηση στην κοινωνία ότι πάνω από την εθνική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τη σωτηρία της χώρας, μπαίνουν μικροκομματικά παιχνίδια και προσωπικές φιλοδοξίες. Αν οι ηγέτες τους ακολουθούν ένα τέτοιο δρόμο, πώς θα μπορέσει ο απλός πολίτης να καθυποτάξει το προσωπικό του συμφέρον, την επιβίωσή του σε πολλές περιπτώσεις, προς όφελος του γενικού συμφέροντος;

Το ερώτημα αυτό πρέπει να το σκεφτούν όσοι είτε έχουν αποφασίσει τις εκλογές είτε οδηγούν τη χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Κάποτε αυτές τις συνταγές, αυτές τις συμπεριφορές και πρακτικές, μπορεί να τις αντέχαμε, έστω πρόσκαιρα. Σήμερα, όμως, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

Ο λαός μας, αντίθετα με ό,τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες, στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει επιδείξει απίστευτη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Κατανοεί τις δυσκολίες των στιγμών και πληρώνει στωικά τις αμαρτίες άλλων, νιώθοντας ίσως και τη δική του ευθύνη για τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν. Η στάση του αυτή δεν μπορεί να επιβραβεύεται με νέες προκλήσεις και παιχνιδάκια σε βάρος του. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να τον τσαντίσει, να τον σπρώξει με τη συμπεριφορά του σε ακραίες καταστάσεις, που αν επικρατήσουν δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

Η εκλογολογία και ακόμα περισσότερο η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες -αν έχει γίνει από τον πρωθυπουργό- θα ρίξει λάδι στη φωτιά. Είτε θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους είτε θα τον οδηγήσει σε μία παθητική στάση, την ώρα που πρέπει να είναι ενεργός και παραγωγικός. Το πιο επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία, μάλιστα, θα είναι αν ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές υπάρξει ένα μαζικό κίνημα αποχής. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καμία κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, δεν θα έχει την κοινωνική νομιμοποίηση για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Produced by