18
ΦΕΒ

Ας μας το πει τώρα


Του Γιάννη Λιάρου
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

Η δημόσια συζήτηση που συντηρείται εδώ και εβδομάδες –αν όχι μήνες– σχετικά με το πόσο επιζήμια για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση θα ήταν τη στιγμή αυτή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, φαντάζει όλο και περισσότερη υποκριτική και προσχηματική από την πλευρά των κομματικών ηγεσιών.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί –πλην του πρωθυπουργού– έχουν δηλώσει δημόσια ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη λύση για να απαλλαγεί η χώρα από το νοσηρό πολιτικό κλίμα, ωστόσο αποφεύγουν να τις ζητήσουν (με εξαίρεση το ΚΚΕ) γιατί... θα κάνουν ζημιά στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, διαβεβαιώνει ότι δεν σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο παρεμβαίνει προσωπικά για να αποσυρθεί μία εγκύκλιος –επί της ουσίας ένα υπηρεσιακό έγγραφο– του υφυπουργού Εσωτερικών για τους ημιυπαίθριους, προκειμένου να μην χρεωθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος. Ασχέτως αν επρόκειτο για μία πρόχειρη και λάθος κίνηση του κ. Ντόλιου, η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα, πέρα από το έλλειμμα συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δείχνει ότι στο Μαξίμου θεωρούν πως δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια φθοράς για το κυβερνών κόμμα ενόψει μίας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Κι όσο κι αν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνουν ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η αντιπολίτευση –κυρίως η αξιωματική– δείχνει να τις θεωρεί σίγουρες και απλώς προσπαθεί να μην τις χρεωθεί, ενώ και βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να τις θεωρούν «αναπόφευκτες». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. βάζει και στοίχημα για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, τοποθετώντας την στις 3 Απριλίου, τελευταία ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με λίστα. Είναι, εξάλλου, και η πρόσφατη εμπειρία που μας έχει δείξει ότι όσο πιο έντονα διαψεύδονται οι πρόωρες εκλογές, τόσο πιο κοντά είναι...

Η αλήθεια είναι ότι οι πρόωρες εκλογές στη συγκεκριμένη συγκυρία για τη χώρα είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν προβλήματα, παρά να λύσουν. Άλλωστε σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη και κυρίως για το κατά πόσο θα αποφευχθεί μία περίοδος πολιτικής αστάθειας ή ακόμα και ακυβερνησίας, η οποία θα είχε δραματικές συνέπειες για το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Αν, παρ΄όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες, καλό θα ήταν να το κάνει τώρα. Αφενός γιατί έχει πλέον χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και αφετέρου γιατί όσο κακό θα κάνουν στη χώρα οι πρόωρες εκλογές, άλλο τόσο κάνει και αυτή η μακρά, άτυπη προεκλογική περίοδος, που παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα και μεγαλώνει τα αδιέξοδα.
Produced by