24
ΦΕΒ

Tράπεζες: Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου


Μπορεί όπως όλα δείχνουν, να χάλασε, ωστόσο αποτέλεσε την αφορμή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος φημών και πληροφοριών γύρω από ενδεχόμενους τραπεζικούς γάμους. Η πρόταση της Εθνικής άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και σύμφωνα με όσα γράφονται και ακούγονται, όλοι συνομιλούν με όλους.

Τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι περιμένουν σύντομα την αντίδραση της Eurobank. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το Σπύρος Λάτσης είναι αποφασισμένος να μην κάτσει με στραβωμένα τα χέρια και θέλει να βγει μπροστά στις εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το αφεντικό της Eurobank έχει επαφές με εγχώριες αλλά και ξένες τράπεζες και μελετά όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια στιγμή έχει επανέλθει η φημολογία για επαναπροσέγγιση Πειραιώς – Μarfin. To γεγονός ότι οι δύο τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κάνει κάποιους να πιστεύουν πως είναι εφικτό πλέον το deal.

Για την Alpha Bank, μετά την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής, θεωρείται μονόδρομος η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως η Alpha θα ανακοινώσει σύντομα ΑΜΚ, ύψους 1,5 με 2 δις. ευρώ.

Οσον αφορά την Εθνική, τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά. Κάποια θέλουν τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα να στρέφει το ενδιαφέρον της σε άλλο εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα. Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν πως καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΤΕ θα διαδραματίσει η πώληση του 25% της Finansbank, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως ξαναβγήκαν από το συρτάρι όλα τα σενάρια που αφορούν τραπεζικές συνεργασίες. Ωστόσο ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι έχουν στο μυαλό τους οι έλληνες τραπεζίτες. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο παρασκήνιο οι διεργασίες είναι έντονες…

Α.Κ.
Produced by