24
ΦΕΒ

Λείπει το ομαδικό πνεύμα


Για έλλειψη συντονισμού μιλούν πολλοί αναλυτές, αναφερόμενοι στην κυβέρνηση μετά τα διάφορα κρούσματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνιστές υπουργούς, υφυπουργούς και άλλους αξιωματούχους.

Το έλλειμμα συντονισμού είναι μία εύκολη ανάγνωση σε σχέση με την πρακτική της κυβέρνησης σε μία σειρά θεμάτων, αλλά και με τη γενικότερη εικόνα της. Η εύκολη αυτή ανάγνωση για τις… αρρυθμίες της κυβέρνησης, ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αρρυθμίες, εκτίθεται πάρα πολλές φορές, γιατί πολλά από τα μέλη της ελάχιστα ή καθόλου πιστεύουν στην πολιτική που ακολουθεί. Στο μυαλό των περισσότερων στελεχών της κυβέρνησης δεν κυριαρχεί η συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να επιτευχθούν οι, έτσι κι αλλιώς, δύσκολοι στόχοι που έχει θέσει η χώρα. Αντίθετα, στην πρακτική τους κυριαρχεί είτε η εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών, για τη μετά Παπανδρέου εποχή, είτε η αποφυγή της ανάληψης οποιουδήποτε προσωπικού κόστους.

Η τακτική τους αυτή δίνει την αίσθηση ενός αναγκαστικού συνεταιρισμού προσώπων και όχι μίας ομάδας που πρέπει να έχει ως βασικό κανόνα λειτουργίας της την υπηρέτηση του στόχου που έχει θέσει ο πρώτος τη τάξη, ο πρωθυπουργός, και των αναγκών που επιβάλλουν οι στιγμές. Η τακτική αυτή, αν συνεχίσει να ακολουθείται από μέλη της κυβέρνησης, θα την εκφυλίσει συνολικά, θα προκαλέσει νέα δεινά στη χώρα.

Produced by