25
ΦΕΒ

Η κατσίκα του γείτονα


Του Γιάννη Λιάρου
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

Τα όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες στην Κερατέα, με τις αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων στη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή, αποτελούν μία «μικρογραφία» της κατάστασης που εδώ και χρόνια επικρατεί στην Ελλάδα. Τα όσα ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν για το κοινό καλό, είναι καλοδεχούμενα όσο δεν μας ακουμπάνε. Από τη στιγμή που αρχίζουν να μας αφορούν άμεσα, το «πρέπει» υπόκειται σε μία… διασταλτική ερμηνεία. Έως ξεχείλωμα.

Το προφανές είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργηθούν νέοι χώροι ταφής απορριμμάτων στην Αττική. Με απλά λόγια, νέες χωματερές, αν και ο όρος δεν είναι σωστός, αφού σύμφωνα με όλες τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, οι χώροι αυτοί σε τίποτα δεν θυμίζουν αυτό που μέχρι πρότινος είχαμε στο μυαλό μας όταν ακούγαμε για χωματερή. Και όσο κι αν είναι κανείς επιφυλακτικός απέναντι στις διαβεβαιώσεις των όποιων αρμοδίων (πολύ περισσότερο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Κερατέας), το βέβαιο είναι ότι οι εικόνες από αντίστοιχους χώρους που τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν σε περιοχές εκτός Αττικής, δικαιώνουν αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Όλα αυτά, βέβαια, θα ίσχυαν ίσως σε ένα άλλο κράτος, με άλλους πολίτες, λιγότερο… ξύπνιους από τους Έλληνες. Γιατί ο Ελληνάρας θα σου πει ότι: αν τα πράγματα είναι έτσι, γιατί δεν κάνουν ΧΥΤΥ στην Εκάλη, που έχουν τις βίλες τους όλοι οι πλούσιοι; Και θα στο πει αυτό, γιατί όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδεύτηκε στην ισοπέδωση, στην απλούστευση και στη συνωμοσιολογία, από τους καλύτερους του είδους: πολιτικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης. Γιατί αυτή είναι η εύκολη λύση, που προκαλεί εντυπώσεις. Και οι εντυπώσεις πουλάνε…

Το πρόβλημα των κατοίκων της Κερατέας δεν είναι ο ΧΥΤΥ καθ’ εαυτόν. Είναι η άρνηση να δεχτούν ότι αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει, τους ακουμπά. Και επειδή έχουν μάθει στην ισοπέδωση, την απλούστευση, τη συνωμοσιολογία και τη διασταλτική ερμηνεία του «πρέπει» που μας αφορά άμεσα, δοκιμάζουν τις –ούτως ή άλλως περιορισμένες– αν(τ)οχές της πολιτείας. Μιας πολιτείας που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή τη νοοτροπία.

Τι να τις κάνει ο Ελληνάρας της Κερατέας τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν οι σύγχρονοι ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών; Τι να του πουν οι απειλές της Ε.Ε. ότι αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα η χώρα μας θα καταδικαστεί σε νέα πρόστιμα; Τι τον νοιάζει τι συμβαίνει στη Φυλή ή στο Γραμματικό; Ταμπουρωμένος πίσω από τον «τσαμπουκά» που κάποιοι τον έχουν πείσει ότι λέγεται διεκδίκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του και προάσπιση των ατομικών συμφερόντων του, αποφάσισε να κηρύξει την επανάσταση στο… ανάλγητο κράτος, που αδιαφορεί για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κερατέας και νοιάζεται μόνο για τους πλούσιους της Εκάλης, που μαζί τα φάγανε κ.λπ., κ.λπ., επιστρατεύοντας το δίκαιο της πυγμής, λες και δεν έχουμε δημοκρατία, λες και η Δικαιοσύνη έχει καταλυθεί.

Κι όμως, αν αύριο το πρωί η πολιτεία «υποχωρούσε» και χωροθετούσε σε κάποια άλλη περιοχή της Αττικής τον ΧΥΤΥ, κανένας κάτοικος της Κερατέας δεν θα κοπτόταν για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της περιοχής. Βέβαια τότε στους δρόμους θα έβγαιναν αυτοί οι κάτοικοι, που σήμερα καθόλου δεν ασχολούνται με το τί γίνεται στην Κερατέα. Κοινώς, δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία ala carte. Η αλλιώς, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα! Αυτή ήταν και είναι η νοοτροπία του Ελληνάρα εδώ και χρόνια.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει, προφανώς, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις από την ίδια κατσίκα τρέφονται και αυτός και ο γείτονας. Κι αν η κατσίκα αυτή ψοφήσει, δεν θα πεινάσει μόνο ο γείτονας, αλλά και ο ίδιος…

Produced by