01
ΜΑΡ

Φταίει η πολυσυλλεκτικότητα


Του Γιάννη Τασσιόπουλου
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Την εικόνα δύο κομμάτων στη συσκευασία ενός δίνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ . Την ίδια εικόνα δίνει σε πολλές περιπτώσεις και η Νέα Δημοκρατία, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση, γιατί τώρα κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ δίνει αυτή την εικόνα σε μεγαλύτερη έκταση, γιατί βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Διαχειρίζεται μάλιστα την εξουσία σε μια περίοδο που ανακύπτουν ζητήματα τα οποία απαιτούν λύσεις καθαρές και που τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστες και κυρίως αντιλαϊκές. Η πολυσυλλεκτικότητα μέσα από την οποία το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και έγινε πολλές φορές μέχρι τώρα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, δυσκολεύει, εμποδίζει το στελεχιακό δυναμικό του κυβερνητικού στρατοπέδου να συμφωνήσουν σε αποφάσεις και επιλογές που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των καιρών.
 
Είναι δύσκολο, έως σχεδόν ακατόρθωτο, όπως δείχνουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς, αλλά και η πολεμική διάθεση που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβερνητικών, για μια σειρά κρίσιμα θέματα, να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση ως προς τη λήψη και στήριξη πολιτικών αποφάσεων που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν μπει ούτε καν στο τραπέζι των συζητήσεων, κυρίως γιατί το κλίμα που υπήρχε στην χώρα δεν άφηνε περιθώρια για συζητήσεις που είχαν σχέση με το άμεσο μέλλον της χώρας.

Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν, τώρα που οι αποφάσεις που λαμβάνονται και θα ληφθούν στη συνέχεια δεν έχουν σχέση απλά με τη διαχείριση της εξουσίας, αλλά γκρεμίζουν όσα είχαν αυθαίρετα κτιστεί στη λειτουργία της χώρας, που πολλές φορές ανατρέπουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον προγραμματισμό που είχαν κάνει σε βάθος χρόνου μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όσοι είχαν συνεταιριστεί στο όνομα μόνο και όχι στην ουσία της πολυσυλλεκτικότητας, δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης. Η συνάντησή τους μόνο στο… χωράφι της εξουσίας, σε αυτές τις συνθήκες ανάγκης δημιουργεί ζήτημα συνύπαρξης πλέον.

Θέτει σε αμφισβήτηση το μοντέλο της πολυσυλλεκτικότητας, που από πλεονέκτημα μετατρέπεται πια σε βαρίδι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για κάθε μεγάλο κόμμα που θα βρισκόταν αυτή την περίοδο στην εξουσία. Οι προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός για να πάψουν οι εσωτερικές συγκρούσεις, για να γίνουν κοινοί για όλους οι στόχοι της πολιτικής που ακολουθείται, θα πέσουν στο κενό. Την μπαγκέτα που κρατά, δεν την βλέπουν τα μέλη της ορχήστρας. Ο καθένας παίζει το δικό του σκοπό, γιατί έχει διαφορετική αφετηρία και διαφορετικό προορισμό. Έχουν την αίσθηση και οι ίδιοι πλέον, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύο κόμματα στη συσκευασία ενός. Δεν το βλέπουμε μόνον εμείς, το έχουν νοιώσει εδώ και αρκετό καιρό υπουργοί και βουλευτές του Κινήματος.
Produced by