02
ΜΑΡ

Ο Καντάφι και οι μύθοι…


Του Γιάννη Λιάρου

Το καθεστώς του Συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη ψυχορραγεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αδυνατεί πλέον να ελέγξει την εξέγερση που έχει ξεσπάσει εναντίον του, υπό το βάρος και των ασφυκτικών διεθνών πιέσεων.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα γεγονότα που διαδραματίζονται σήμερα, δημιουργεί πολλές απορίες το γεγονός ότι μόλις τώρα αναλυτές και πολιτικοί «ανακάλυψαν» πως ο Καντάφι είναι ένας «στυγνός δικτάτορας», που καταπιέζει το λαό του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κι όμως, πολλοί από εκείνους που αποκηρύσσουν σήμερα τον Καντάφι, υπήρξαν στο παρελθόν θαυμαστές του! Οι ίδιοι άνθρωποι που τον χαρακτηρίζουν τώρα «σφαγέα», τον αποκαλούσαν κάποτε σύμβολο της αντίστασης κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του απέδιδαν τίτλους όπως εκείνους του διανοητή και του ασκητή, επειδή ζούσε σε μία σκηνή.

Όλοι αυτοί άλλαξαν τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν, επειδή άλλαξε το κλίμα. Η εξέγερση στο Λιβύη τράβηξε τις μάσκες που είχαν φορέσει στον Καντάφι ρομαντικοί και άλλοι υποστηρικτές του. Δεν θα μπορέσουμε, ωστόσο, να υπολογίσουμε ποτέ, ούτε θα μάθουμε πόσο κράτησαν στην εξουσία τον Καντάφι οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν στη Δύση...

Produced by