04
ΜΑΡ

Ο καλός και ο κακός «μπάτσος»


Του Γιάννη Λιάρου
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

Όταν οι περίπου 250 παράνομοι μετανάστες που είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη Σόλωνος, μεταφέρθηκαν ειρηνικά στο Μέγαρο Υπατία, στην οδό Πατησίων, πολλά στελέχη της κυβέρνησης –και όχι μόνο– έσπευσαν να πανηγυρίσουν επειδή δόθηκε «λύση» σε ένα ευαίσθητο πρόβλημα, που ενέπλεκε τον (καταταλαιπωρημένο) θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου με τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαθρομεταναστών και τις «προοδευτικές» ευαισθησίες των καθοδηγητών τους, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Όσοι τότε προειδοποιούσαν ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, αλλά απλώς... μετακόμισε, χαρακτηρίζονταν αντιδραστικοί, ξενοφοβικοί και διάφορα άλλα παρόμοια.

Σήμερα, 35 ημέρες μετά τη «μετακόμιση» και 20 ημέρες μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου που είχε θέσει η κυβέρνηση για την παραμονή των 250 στο κτίριο της Πατησίων, όχι απλώς δεν έχει επέλθει η παραμικρή πρόοδος, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα μίας τραγικής εξέλιξης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ των λαθρομεταναστών που συνεχίζουν την απεργία πείνας, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ήδη σε νοσοκομεία της Αθήνας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επί περισσότερο από ένα μήνα, η κυβέρνηση παλινωδεί, διαμηνύοντας από τη μία ότι δεν θα υπάρξει καμία νομιμοποίηση αν δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις (που γνωρίζουμε ότι δεν πληρούνται...) και σχεδιάζοντας από την άλλη τρόπους για να νομιμοποιηθούν από το... παράθυρο όχι μόνο οι 250, αλλά και άλλοι, όπως η ρύθμιση για τη μείωση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα. Κοινώς, ο υπουργός Εσωτερικών παίζει το ρόλο του «κακού μπάτσου» και η υφυπουργός Εργασίας αυτόν του «καλού μπάτσου».

Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αμερικανική αστυνομική ταινία. Το συγκεκριμένο θέμα είναι το κερασάκι στην... τούρτα του προβλήματος της μεταναστευτικής πολιτικής, που είναι ένα πρόβλημα τεράστιο, με προεκτάσεις σε όλο τον κοινωνικό ιστό. Ένα πρόβλημα που μπορεί να αποτελέσει την πιο δυσάρεστη –από τις πολλές, ομολογουμένως– έκπληξη για την κυβέρνηση, την πολιτική της, αλλά ακόμα και τη συνοχή της.

Το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον συνάδλεφό του υπουργό Άμυνας, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Ο κ. Βενιζέλος , αναφερόμενους στους 250 της Υπατίας, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής», δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα ασκήσει όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του «για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο».

Για να λάβει την απάντηση του κ. Ραγκούση ότι «δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές, αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος» και ζητώντας από τον κ. Βενιζέλο «να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών». Είναι θέμα χρόνου το συγκεκριμένο ζήτημα να πυροδοτήσει γενικευμένη σύρραξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται, ούτως ή άλλως, τη στιγμή αυτή σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που έχει να διαχειριστεί, υπάρχει και η «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού, η οποία γίνεται ακόμα πιο καυτή υπό το βάρος των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, που απειλούν με «τσουνάμι» μεταναστών προς τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να χτυπήσει ένα «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προβλήματος. Όχι με πειραματισμούς και ισορροπιστικές τακτικές, αλλά με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και λύσεις ουσίας. Η κοινωνία είναι αυτή τη στιγμή ώριμη για να δεχθεί τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά αυτές πρέπει να γίνουν τώρα, γιατί δεν απέχει η στιγμή που η κοινωνία θα είναι φοβισμένη. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο ώριμη είναι και η κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει αυτές τις παρεμβάσεις παρεμβάσεις και ότι εκείνη δεν είναι ήδη φοβισμένη...
Produced by