08
ΜΑΡ

Τα λαϊκά δικαστήρια


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται τον τελευταίο καιρό έξω από τα σπίτια πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, δείχνουν ότι ορισμένοι συνεχίζουν να παίζουν με την φωτιά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες του ολοκαυτώματος που μπορούν να προκαλέσουν στη χώρα.

«Υπερευαίσθητοι πατριώτες», εκμεταλλευόμενοι την δικαιολογημένη κοινωνική οργή που βγήκε στην επιφάνεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πατώντας πάνω στη συσσωρευμένη αγανάκτηση που υπάρχει σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, λόγω των εγκληματικών λαθών παραλείψεων και προκλητικών συμπεριφορών του πολιτικού προσωπικού, επιχειρούν να στήσουν λαϊκά δικαστήρια. Θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, θέλουν να δικάσουν με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν τους νοιάζει ποιος είναι αθώος ή ένοχος.

Κριτήριο τους είναι η διαπόμπευση εκείνων που ο Τύπος ή οι καταγγελίες των αντιπάλων τους έχουν κρίνει ενόχους χωρίς ποτέ να δικαστούν, χωρίς ποτέ να έχουν εξεταστεί σοβαρά οι κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον τους. Στόχος τους είναι μόνον να χυθεί αίμα στην αρένα. Το ίδιο σκηνικό το έζησε πριν πολλά χρόνια αυτός ο τόπος. Κανείς δεν πίστευε πριν από λίγο καιρό ότι θα τα ξαναζούσε.

Κοινή αίσθηση ήταν μέχρι πρότινος ότι είχαμε μάθει από τα λάθη μας. Η συντριπτική πλειοψηφία πίστευε ότι τα λαϊκά δικαστήρια αφορούσαν πλέον μόνο αφρικανικές χώρες. Δυστυχώς, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται ξεχάσαμε το βαρύ φόρο αίματος που πληρώσαμε στο παρελθόν. Σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη η εικόνα μιας κοινωνίας όπου καθένας απέδιδε το δίκαιο που πίστευε ότι είχε με τον τρόπο που ήθελε και μπορούσε. Το κενό αυτό που υπήρξε στη μνήμη μας, σε συνδυασμό με ένα κλίμα γενικότερης ατιμωρησίας που επικρατούσε εδώ και χρόνια στη χώρα, έδωσε χώρο για δράση στα πρόσωπα που στήνουν τώρα τα λαϊκά δικαστήρια έξω από τα σπίτια πρώην πρωθυπουργών και υπουργών. Έδωσε γήπεδο σε δυνάμεις που δεν αντέχουν τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού, γιατί ποτέ δεν πίστεψαν σε αυτό.

Οι δυνάμεις αυτές και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν, τα παίζουν όλα για όλα τώρα, με στόχο είτε για να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας είτε να πιάσουν θέση στο νέο σκηνικό που εκτιμούν ότι θα στηθεί στη χώρα πολύ σύντομα. Η απονομή δικαιοσύνης δεν είναι ο στόχος τους. Αυτό έχουν χρέος να το βροντοφωνάξουν όσοι παρακολουθούν, χωρίς να μιλούν, τα λαϊκά δικαστήρια που σήμερα μπορεί να στήνονται έξω από τα σπίτια πολιτικών, αύριο όμως δεν μπορεί να προβλέψει κανείς σε ποιανού την πόρτα θα στηθούν. Αν συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς, μουγγοί, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σήμερα, το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι πολύ βαρύτερο από όσο μπορούμε να αντέξουμε ως χώρα, ως δημοκρατία.
Produced by