11
ΜΑΡ

Και στο ποδόσφαιρο...


Του Γιάννη Λιάρου
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

Τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να εκπλήσσουν κανέναν. Σίγουρα όχι εκείνους που παρακολουθούν, έστω και από απόσταση, την πορεία ομάδων, παραγόντων και διοργανώσεων εντός των συνόρων. Όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια. Δεν διαφέρουν πολύ, άλλωστε, από τα όσα συμβαίνουν γενικότερα στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό. Απλώς σήμερα, όπως στην πολιτική και στην κοινωνία, έτσι και στο ποδόσφαιρο έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Σκάνδαλα, διαφθορά, δωροδοκίες, ανώνυμες ή «θολές» καταγγελίες, λάσπη στον ανεμιστήρα κι όποιον πάρουν τα... σκάγια, αδράνεια από την πλευρά της πολιτείας και της δικαιοσύνης, συμφέροντα, εκβιασμοί, «μπραβιλίκια» και βία, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και λίγοι ισχυροί, που εκμεταλλευόμενοι είτε την αγνή –και αφελή– αγάπη είτε το τυφλό πάθος και τον φανατισμό των πολλών για μια ομάδα, μια ιδέα, ένα σύμβολο, έγιναν ισχυρότεροι, απέκτησαν «ασυλία» και εξουσία. Αυτά συνθέτουν το σκηνικό εδώ και χρόνια. Και στο ποδόσφαιρο...

Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Με τα προβλήματα που χώνονταν τόσα χρόνια κάτω από το χαλί να σχηματίζουν πια βουνό. Και στο ποδόσφαιρο... Χωρίς ηγέτες με έμπνευση και όραμα, αλλά με παράγοντες που κάνουν κουμάντο με τον τσαμπουκά και το θράσος που τους δίνει η... φόρα από την ανοχή τόσων ετών. Και στο ποδόσφαιρο... Απλώς επειδή θεωρούν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει, τίποτα δεν θα μπορούσε να τους κουνήσει από τη θέση τους.

Όμως η ανοχή τελειώνει, όταν υποτιμάται τόσο εμφανώς η νοημοσύνη των πολλών από λίγους. Και στο ποδόσφαιρο...
Produced by