22
ΜΑΡ

Αναζητείται σταθερότητα


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
(giannis.tassiopoulos@xrimatriti.gr)

Με τις πληγές του Φαραώ μοιάζουν τα μεγάλα γεγονότα που βιώνουμε ως πολίτες του κόσμου τον τελευταίο καιρό. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία συμβάντα, η καταστροφή στην Ιαπωνία και το νέο μέτωπο που άνοιξε στη Λιβύη, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση μέσα στην οποία κινούνται η Ευρώπη και η Ελλάδα, δίνουν την αίσθηση ότι το έδαφος τρέμει κάτω από τα πόδια μας.

Τίποτα δεν δείχνει πλέον να είναι σταθερό. Αυτά καθ’ αυτά τα γεγονότα, αλλά και οι διαστάσεις που δίνουν αναλύοντάς τα ειδικοί και μη, μπορούν να αποσυντονίσουν, να τρομοκρατήσουν και τα πλέον ισορροπημένα άτομα, τους πιο ψύχραιμους πολίτες του κόσμου, οι οποίοι ως είδος έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αν μάλιστα ορισμένοι δουν τα γεγονότα αυτά μέσα από την αφετηρία που μπορεί να έχει κάποιος που ανήκει σε ακραίες θρησκευτικές οργανώσεις ή κάποιος που είναι λάτρης εξτρεμιστικών πολιτικών θεωριών, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν αμέσως σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Μπορεί, πιστεύοντας ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, να προβούν σε πράξεις αυτοκαταστροφικές είτε να πιστέψουν πως έφτασε η ώρα για μία «επανάσταση» που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.

Το μίγμα που δημιουργείται μπορεί να βάλει πλέον φωτιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι όπως εκτυλίσσονται τα γεγονότα, τη φωτιά αυτή δεν θα την ανάψουν μόνο οι οπαδοί ακραίων ιδεολογιών. Στο χορό θα μπουν, αν δεν αλλάξει το παγκόσμιο κλίμα, όλοι χωρίς εξαίρεση. Όσοι ψύχραιμοι και λογικοί έχουν μείνει ακόμα, δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν έξω από το παιχνίδι της καταστροφής. Ένα παιχνίδι που αν τελικά παιχτεί, θα οδηγήσει σε ένα νέο ολοκαύτωμα.

Για να γυρίσουμε από τον γκρεμό, προς τον οποίο βαδίζουμε με ταχύτατο βήμα, η λύση είναι να εργαστούν όλοι –και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όσους διαφεντεύουν παγκοσμίως τις τύχες μας– προς την κατεύθυνση ενός νέου, σταθερού πλαισίου. Ενός πλαισίου που δεν θα διαταράσσεται από επιχειρήσεις σκοπιμότητας και από την εφαρμογή συνταγών που στόχο έχουν μόνο την αισχροκέρδεια σε βάρος των μεγάλων συμφερόντων του πλανήτη. Το σταθερό πλαίσιο μπορεί να χτιστεί αν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους πολίτες και δυνάμεις που θέλουν μέσα από τη συνεννόηση και τη δημιουργία να δώσουν μια νέα ελπίδα στον κόσμο.

Το σκηνικό της τρέλας, που έχει στηθεί, αν δεν το γκρεμίσουμε θα μας οδηγήσει στο χάος.

Produced by