01
ΑΠΡ

Αρνητικές Σκέψεις: Μια συνήθεια πιο εθιστική από τα ναρκωτικά


Της Ιωάννας Καραουλάνη*Οι αρνητικές σκέψεις είναι μια συνήθεια χίλιες φορές πιο εθιστική από τα ναρκωτικά. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε μπορούμε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Υπάρχει μια δοκιμασμένη μέθοδο, η οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να απαλλαγούν από τις αρνητικές σκέψεις που κυριολεκτικά είχαν υποδουλώσει το μυαλό τους.

Όταν μάθετε πως να απαλλάσεσθε από τις αρνητικές σκέψεις τότε θα γίνετε πιο θετικοί άνθρωποι και πιο ευτυχισμένοι. Όλες οι συμβουλές όπως το «Σκέψου θετικά», απλά δεν λειτουργεί αν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε πρώτα από τις αρνητικές σκέψεις. Χρησιμοποιώντας την ακόλουθη μέθοδο μπορείτε να αποφύγετε την αρνητικότητα στη ζωή σας.

Συνειδητοποίηση

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίζετε πότε έχετε αρνητικές σκέψεις. Το σίγουρο σημάδι μιας αρνητικής σκέψης είναι ότι μειώνει τα επίπεδα της σωματικής αλλά και πνευματικής σας ενέργεια (Arpin-Cribbie & A. Cribbie, 2007). Όταν συμβεί αυτό πρέπει να αναγνωρίσετε ότι έχετε μια αρνητική σκέψη. Στη συνέχεια, μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε μεγάλη στεναχώρια, ανασφάλεια και φόβο για το αύριο. Για παράδειγμα, ένας ανασφαλής άνθρωπος νιώθει ότι απειλείται από άγνωστες καταστάσεις ή ανθρώπους και δυσπιστεί απέναντι σε κάθε τι θετικό.

Ονόμασε αυτό που αισθάνεσαι

Όταν βιώνετε μια αρνητική σκέψη, πείτε το στον εαυτό σας «τώρα σκέφτομαι αρνητικά». Η παραδοχή και αποδοχή σας δίνει χρόνο να σκεφτείτε καθαρότερα έτσι ώστε για να διατηρήσετε ή για να ξαναβρείτε την ηρεμία σας. Στη συνέχεια αποφασίστε να μην αφήσετε αυτή την αρνητική σκέψη να αναλάβει τον έλεγχο από εσάς. Σκεφτείτε ότι πετάτε την αρνητική σκέψη στη χωματερή, στο κάδο σκουπιδιών ή στη θάλασσα. Πείτε στον εαυτό σας ότι δεν την θέλετε πια.

Ηρεμία

Μία φορά την ημέρα, βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να καθίσετε ήσυχα μόνο για λίγα λεπτά. Αυτό θα αυξάνει σταδιακά την αίσθηση ηρεμίας σας.
Σίγουρα δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, η ζωή όμως περιέχει απείρως περισσότερες δυνατότητες από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Η ηρεμία όμως και η αποφυγή των αρνητικών σκέψεων αυξάνει την αντίληψη, την δημιουργικότητα και ενισχύει την πνευματική διαύγεια.


Υπερβάλλετε και αισθανθείτε Ευγνωμοσύνη

Εξερευνήστε την αρνητική σκέψη και παίξτε μαζί της. Δημιουργήστε τόσα πολλά σενάρια φαντασίας με αυτή τη σκέψη ώστε να την καταστήσετε απολύτως γελοία.

Παρατηρήστε όλες τις υπερβολές σας και τότε Θα συνειδητοποιήσετε ότι καμία από αυτές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Όντως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα για σας αλλά δεν είναι. Αυτός είναι ένας λόγος να είσαστε ευγνώμονες. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να νιώθετε ευγνωμοσύνη τότε ακριβώς θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα και τα πράγματα θα σας φαίνονται πιο ξεκάθαρα από πριν.

Η προοπτική και το χαλαρωτικό συναίσθημα που νιώθετε καθώς βλέπετε ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα τελικά, σας επιτρέπει να είστε πιο δεκτικοί και να βλέπετε τις ευκαιρίες ή λύσεις που υπάρχουν.

Οι Θετικές σκέψεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν όταν διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο και έρχεστε σε επαφή με θετικούς ανθρώπους. Να είστε ανοικτοί με τους ανθρώπους αυτούς, έτσι θα μάθετε από τις εμπειρίες τους και από τον τρόπο της θετικής τους σκέψης.

Επίσης θα μοιράζεστε κι εσείς τις δικές σας εμπειρίες και θα έχετε μια θετική ανατροφοδότηση καθώς και νέες οπτικές γωνίες του ζητήματος που σας ανησυχεί. Αυτό θα βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να υιοθετήσετε τη θετική στάση ζωής που είναι πιο αποτελεσματική (Kendall et al., 1989; Petty and Brinol, 2002).

Υποσυνείδητα, η εμπιστοσύνη και η στάση σας θα αλλάξει με το χρόνο, αν σκεφτόσαστε θετικά. Είναι γεγονός ότι η αλλαγή δεν θα φανεί από την μια μέρα στην άλλη. Αυτή η αλλαγή θα είναι αδιόρατη αλλά παρόλα αυτά σημαντική. Μέρα με τη μέρα όμως να είστε βέβαιοι ότι θα νιώθετε πιο ανάλαφρα και η διάθεση σας θα είναι σαφώς πιο ανεβασμένη.


*Συμβουλευτική -Ψυχοθεραπεία
Συμβουλευτική Οικ.Προγ. &
Ψυχο-κοινωνικής Ανάπτυξης
Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων
BA, HNC, HND, MSc
University of Strathclyde, Scotland, UK


Produced by