15
ΑΠΡ

Σενάρια


Του Γιάννη Λιάρου
(yiannis.liaros@xrimatriti.gr)

Μία τρομακτική είδηση, την οποία έφερε στο φως ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, πέρασε στα ψιλά –αν όχι στα αζήτητα– των ελληνικών ΜΜΕ, στη σκιά των σεναρίων για νέα μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους, ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές .

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε σχετική έκθεση Ολλανδής ευρωβουλευτού, τουλάχιστον 500.000 άτομα επιδιώκουν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη στη Λιβύη και να περάσουν στις γειτονικές χώρες και στα νότια παράλια της Ευρώπης! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την πρόσφατη αναταραχή στην Τυνησία τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παράνομοι μετανάστες, έφυγαν από τη χώρα και βρέθηκαν στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το οποίο έχει μόνο 5.000 κατοίκους.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου προειδοποιεί για διόγκωση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εξαιτίας της αναταραχής στη Βόρεια Αφρική, και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης και εφαρμογής μίας Οδηγίας για τη σωστή υποδοχή και την προστασία αυτών των ανθρώπων.

Και για όσους βιαστούν να πουν ότι εδώ η Ελλάδα χάνεται και βαρκούλες με... λαθρομετανάστες αρμενίζουν στη Μεσόγειο, καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος. Στην Ελλάδα των 11 εκατ. πολιτών και του 15,1% ανεργία , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δραματική), μόνο την πενταετία 2006-2010 (και πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα 612.609 λαθρομετανάστες! Αν υπολογίσουμε όσους εισήλθαν στη χώρα αλλά δεν συνελήφθησαν, αλλά και όσους έχουν εφοδιασθεί με άδειες παραμονής διαφόρων τύπων, ο λογαριασμός γίνεται... αστρονομικός. Το βεβαιώνει, άλλωστε, και περσινή έκθεση της Frontex, που δείχνει ότι ο αριθμός των συλλήψεων για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 50% επί του συνόλου της Ε.Ε το 2008, σε 75% του συνόλου το 2009! Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποιούν για «σοβαρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτη εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα».

Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η απειλή εξαθλίωσης μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών και η πολιτική ρευστότητα, είναι απολύτως λογικό να κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Είναι σκόπιμο, ωστόσο, όταν αναζητούμε τις πηγές του κακού, να μην περιοριζόμαστε στο εύκολο ανάθεμα εναντίον όσων τα «έφαγαν». Η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων για την παντελή έλλειψη σχεδίου και πολιτικής στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης είναι τεράστια και έχει οδηγήσει –μαζί με αρκετούς ακόμα παράγοντες– στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα. Όσο αυτό δεν αλλάζει, όσο οι κυβερνήσεις συμπεριφέρονται φοβικά και «αναβάλλουν» την εφαρμογή του νόμου, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθούν από τους «εργολάβους» του προοδευτισμού και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει και θα απειλεί την κοινωνική συνοχή. Και όλα στο διεθνές περιβάλλον προμηνύουν ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα.

Εκτός από σενάρια, λοιπόν, ας κάνουμε και κάτι χειροπιαστό για να προλάβουμε τα χειρότερα...
Produced by